Live: TPB | Dag 4 #1 – Korsförhör

Idag är dag fyra på rättegången. Idag ska Gottfrid Anakata Svartholm Warg, Fredrik TiAMO Neij och Peter Brokep Sunde förhöras. Det ska bli oerhört intressant. Jag väntar mig nya oemotsägliga fakta som slår åklagarsidan på fingrarna återigen för den tekniska inkompetens som redan tidigare redovisats. Kanske närmar vi oss idag med ännu ett steg, ett totalt ogillande av hela åtalet, innan rättegången ens är halvvägs igenom planeringen.

Den som följt matchen hittills kan inte annat än vara förundrad över att åklagarsidan inte går in bakvägen i tingsrätten vid det här laget. Monique Wadsted skäller högt som en bjäfsande liten envis hund om att TPB-gänget ska få fängelse och att dom bedriver en framgångsrik affärsverksamhet etc. Att oavsett lagen är det fel att fildela upphovsrättsligt material, bla bla. Nå, bevisningen är inte direkt överlägsen för åklagarsidan. Den tekniska förståelsen är direkt tragisk.

Om åtalet ogillas så går det såvitt jag förstått inte att åtala dem för samma sak igen, utan att det görs en överprövning och isf måste allt tas om från början. Men till vilken nytta? De tekniska omständigheterna är konstanta och lika lite som det är rimligt att förbjuda länkning på Internet är det rimligt att förbjuda torrent-tekniken. Därmed kan inte en sökmotor och en tracker vara ansvariga för innehållet som användarna fildelar. Lika lite som en ISP – eller som försvaret igår gjorde ett semi-analogt exempel med blocket.se – där vem som helst kan annonsera om försäljning av olagligt fysiskt material, utan att blocket.se kan ses som ansvariga för medhjälp.

Så, vad dagens förhör bjuder på, ska bli intressant att se. Jag är också nyfiken på hur man ska komma runt uppsåtbiten. Att Piratbyrån är emot upphovsrätten i nuvarande form, är ju inte liktydigt med att man uppmanat till enskilda brott. Att brotten som påstås måste bevisas på individnivå, inte kollektivt, verkar ha undgått åklagaren som ännu inte lagt fram övertygande bevisning på det planet. Om det blir total knockout, eller om åklagarsidan ännu har något ess i rockärmen, det återstår att se.

Let the game begin.