Live: TPB | Dag 2 #4 – WoW fritt?

Det har varit lite diskussioner i #Spectrials-kanalen kring ”World of Warcraft Invasion” som Roswall läste det. Eg. är det World.of.Warcraft-iNVASiON, alltså releasegruppen heter iNVASiON, inte spelet, om det var oklart för någon mer än åklagare Roswall.

Det intressanta är att i många MMORPGn (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) så är klienten, ”spelet” om man så förenklat vill, gratis att ladda ner, eftersom man måste ansluta sig till en server där man köper och abonnerar på ett medlemskonto. Det är därigenom spelföretaget (i det här fallet Blizzard Entertainment) tjänar sina pengar.

Spridning av klienten är bara bra, det är ingen förlust, eftersom klienten i regel är värdelös utan en server att spela på. Sen kan det iförsej finnas olagliga, crackade gratisservrar som inte körs av spelföretaget. Jag är lite osäker på hur det ser ut med WoW (World of Warcraft). Men det verkar att döma av Blizzards hemsida som att spelet/klienten är gratis att ladda ner. Varför är detta spel isf med i ett åtal om upphovsrättsbrott?

http://www.worldofwarcraft.com/downloads/wowclient-download.html
http://world-of-warcraft.se.malavida.com/d4979-ladda-ner-windows

Åklagaren går igenom epostmeddelanden till de åtalade, jag förstår inte riktigt syftet med det här ärligt talat.

 • Det med WoW är rätt bisarrt, men gissar att mailtrafiken går ut på att bevisa ”kommersiell skala”.

 • Nils Nyman

  Enligt torrenten i fråga beror det förmodligen på att det är en crackad version spelet som tillåter att man spelar på en egen server, alltså inte en server som drivs av Blizzard. Och mig veterligen så bryter det mot de Terms of Usage som Blizzard har att dels modifiera spelfilerna samt att erbjuda en ”unauthorized connection to the Game or Service”.

  http://www.worldofwarcraft.com/legal/termsofuse.html (punkt D och F)

 • Det kanske är skillnad på den klient man laddar ner och den klient man får när man köper boxen?

 • Nils Nyman

  Vid närmare eftertanke så är det väl snarare att de vill hävda att man gjort intrång i deras Intellectual Property när man modifierat klienten, snarare än att man bryter mot deras Terms of Usage.

 • MaxH: Kanske. Men köper man boxen får man väl ett abonnemang med? Jag har trott att det var det man eg. betalade för. Jag har aldrig spelat MMORPGn dock, så det är inte mitt expertområde direkt.. >_O

 • Staffan

  WOW har lite olika inkomstmodeller i olika regioner. Jag har för mig att i Asien så kör de med gratis klient och att man betalar per timmes spel eller något sådant, eftersom det där primärt spelas på webcaféer. I Europa och Nordamerika så kostar även klienten pengar, men du kan ladda ner en i princip fullfjädrad demo som du kan spela med i tio dagar (första silen är gratis, du vet), med vissa begränsningar (du kan t ex inte byta prylar med andra spelare, detta för att hindra att folk startar ett demokonto för att skicka prylar till ”riktiga” konton).

  Sedan är det väl iofs så att bara för att person X, som äger upphovsrätten till Y, väljer att dela ut det gratis så är det inte OK för person Z att göra det. X kanske vill ha koll på vilka som laddar ner det och sånt.

 • Observerande

  Att cracka spelet för att spela på ”piratservrar” (eller privat servrar) är inte speciellt svårt utan är något man gör väldigt lätt genom att gå in i installationsmappen och öppna en wordpad och ändra servern som man kopplar upp sig till. Min slutsats är därför att det inte spelar någon som helst roll ifall du laddar ner från blizzards sida eller piratebay.

  ”modify C:\Program Files\World of Warcraft\Data\enGB\realmlist.wtf or
  C:\Program Files\World of Warcraft\Data\enUS\realmlist.wtf
  to set realmlist list.eternion-wow.com”
  http://www.eternion-wow.com/Connect.html

 • Observerande

  Och för att skapa ett konto behöver du en cd-key, men det har ingenting med installationen att göra, utan med kontot. Därefter betalas en avgift varje månad för fortsatt spelande.
  Spelet som du köper är exakt samma, det är bara så att du får det nedladdade programmet på skiva direkt istället för att behöva ladda ner det, plus att det kan finnas vissa implementerade patchar på skivorna i boxen.

 • unauthorized translator

  There has been some discussions in the #spectrial channel about ”World of Warcraft Invasion”, as Roswall read it. Actually it’s World.of.Warcraft.iNVASiON, i.e. the release group is called iNVASiON, not the game, if that is unclear to anybody apart from prosecutor Roswall.

  The interesting thing is that in many MMORPGs (Massive Multiplayer Online Role Playing Games), the client, ”the game” to simplify, is downloadable free of charge, since you still have to connect to a server where you buy a membership account. That is how the game company (in this case Blizzard Entertainment) make their money.

  Spreading the client is just an asset, not a loss, since the client in general is useless without a server to play on. Still, there can be illegal cracked free servers not run by the gaming company. I’m not sure if that is the case with WoW. Still, it seems from the Blizzard webpage that the game/client is free to download. Why this charade of charging for copyright infringement?

  http://www.worldofwarcraft.com/downloads/wowclient-download.html

  The prosecutor goes through emails to the defendants. I honestly don’t see the point of that.