Live om TPB-rättegången #1

Jaha, då var det igång. Jag noterar att Anna Troberg också bloggar live, säkert också ett antal fler bloggare. Jag fyller på listan i takt med att jag får fler bekräftade. Jag känner lite stämningen från 18 Juni, när vi livebloggade om FRA-omröstningen. Det gick inget vidare den gången. Fredrick grät och vi var många som var upprörda, förvirrade och besvikna.

Den här gången kan vi (piratrörelsen) bara få positiva konsekvenser oavsett utfallet i rättegångarna [med efterföljande överklaganden]. Varje överklagan kommer ge ännu en skjuts av uppmärksamhet för piratrörelsen och Piratpartiet. Vilket givetvis är underbart för spridningen av våra frågor!

Samtidigt kommer vi också under de 3-5 år som rättegångarna kommer hålla på, se hur tekniken ytterligare springer ifrån den föråldrade lagstiftningen och att samhället som redan nu allt mer och i större spridning (främst i gammelmedia) börjat acceptera fildelning och piratideologin med värnandet om integriteten och privatlivets helgd och ett fritt Internet som kärnfrågor.

När väl frågan är avgjord rättsligt kommer det inte längre ha någon som helst effekt i samhället. Redan idag är faktum att ingen har dömts för fildelning via det bittorrentprotokoll som The Pirate Bay via sin tracker främjar. Det är nämligen väldigt svårt att bevisa att någon fildelat ett helt verk, när alla användare bara sprider de små små delar som de själva precis laddat ner. Om ingen har dömts för fildelning via The Pirate Bay, hur ska då männen bakom siten kunna dömas till ‘medhjälp till upphovsrättsbrott’? Ja, det återstår att se.

Men vi vinner oavsett! Nu återstår bara att byta ut politikerna i rosenbad till människor som förstår Internet. Som förstår att samma integritetsskydd vi tar för givna IRL också måste finnas och beskyddas på Internet! Därför röstar jag på Piratpartiet i EU-valet om några månader. Gör det du också.