Lena Mellin har inte förstått

Piratpartiets sätt att strukturera sin verksamhet, hur vi fungerar och hur vi engagerar, är precis likadant detta EU-val som det var redan i valet 2006. Det enda som hänt sedan dess är att våra frågor fått större genomslagskraft i gammelmedia, tack vare uppmärksammade idiotlagar som FRA och IPRED, samt det tragikomiska spektaklet med rättegången mot The Pirate Bay.

Vi försöker alltså inte kopiera ”Obamas framgångskoncept” som Lena Mellin beskriver det. Inte för att vi ser det som något dåligt att kopiera. Men Piratpartiet fungerar likadant idag som vi gjorde 2006 och om någon har kopierat någon så är det Obama som kopierat Piratpartiets koncept. Återigen ser vi alltså ett exempel på att gammelmedia och de politiska dinosaurierna från förr, inte förstår deltagarkulturen.

Redan i valet 2006 hade vi en spridning på våra egenbekostade valsedlar på över 90%. (Jag har glömt den exakta siffran i skrivande stund). Det är alltså ett jobb helt och hållet utfört av entusiastiska människor som delar Piratpartiets värderingar om en respekterad grundläggande medborgarrätt och ett deltagarperspektiv, eller ”gräsrotsrörelse” som de gamla sossarna skulle kalla det.

Piratpartiet ligger långt före de andra partierna. Vi håller våra årsmöten via nätet. Vi kommunicerar dagligen via SMS-utskick, IRC-kanaler, Skype och MSN. Häromdagen fick jag t.ex. ett SMS om att Rick var i Västerås och att jag var välkommen på lunch. Ni i andra partier, får ni sådant när era partiledare besöker er hemstad?

Givetvis ska det vara lätt att hjälpa till. Piratpartiet har inte statligt finansierat ekonomiskt stöd som de etablerade partierna. Varje gång vi syns, varje gång någon delar ut valsedlar, varje gång nån delar ut flyers, varje gång någon skriver en insändare så är det obetalda individer med eget intresse för piratfrågorna som på eget initiativ tagit saken i egna händer och gjort vad de kunnat för att hjälpa till. Det är så deltagarkulturen fungerar!

Ingen toppstyrning. Den som vill göra något gör det. Det är enkelt att delta och vem som helst kan göra det. Att äldre generationer har svårt förstå detta framgick med all önskvärd tydlighet i rättegången mot The Pirate bay där förvånade åklagare försökte begripa hur siten The Pirate Bay utan en organiserad ledning och betalda anställda kunnat växa till en av världens största websiter. Att folk utan organisering deltog bara för att det var kul, de kunde de inte förstå.

Men det är såhär Internet fungerar. Det är det här ni håller på att förstöra!

Vi vill ha kvar ett fritt Internet! Ett Internet där vi obekväma, provocerande och marginaliserade kan samlas för att på demokratiskt sätt få fram våra åsikter, få våra sociala behov tillgodosedda och organisera oss för att skapa förändring! Därför är vi pirater. Därför vill vi representeras i EU.

Läsvärt:
Mikael Zackrisson har tvärtemot Lena Mellin förstått. Han förklarar på VA.
Rick förklarar utmärkt vilken bred rörelse Piratpartiet är och att det handlar om mer än fri musik i Aftonbladet.