Kultur före välfärd

Skattesystemet går ut på principen att någon annan kan handla förståndigare för dina pengar än du själv kan. Genom att ta massa människors pengar så kan någon annan [politiker] köpa saker vi själva inte förstår att vi borde konsumera. T.ex. välfärd.

Givetvis är det dock inte så det fungerar i praktiken. Ett av världens mest beskattade folk har inte en av världens absolut bästa sjukvård, skola eller annan omsorg. Och varför är det så?

Jo, för att politiker, precis som alla andra människor, styrs av egenintressen. De vurmar för egna frågor, de vill gynna sina vänner och spela ut sina fiender.De vill skydda sina egna intressen, allt utöver det viktigaste, som de just fått gratis pengar att shoppa för.

Därför spenderas 20% av budgeten i kommunerna i snitt på annat än det som rättfärdigar stöldsystemet, skola, vård och omsorg.

Man tar pengarna med ett löfte, men sen spenderar man dem på annat, samtidigt som man skär ner på det som skulle vara kärnverksamheten. Sedan klagar man på att man får för lite pengar från staten och frisäger sig från eget ansvar.

”Vi måste spara in, det är Regeringens fel”, säger man, medan man bakom ryggen håller hundratals miljoner som man lägger på diverse kulturprojekt istället för det man sagt sig värna mest om. Detta är inget annat än korruption.

Helsingborgs kommun fick ordentligt underkänt för sin skolkvalitet i Lärarförbundets rankning 2008, alltmedan man satsar mest på kultur per invånare i hela landet. Bara i år drivs kulturhuset för en summa som motsvarar mer än 130 lärartjänster.

Sundsvall verkar vilja äventyrsbada sig ur krisen. Ett gigantiskt nybygge i två etapper motsvarar kostnaden för 250 lärartjänster under fyra år, det vill säga precis vad kommunen tänker dra in. Och då är den årliga driftskostnaden exkluderad. Skellefteå kommun sparar på äldreboendeplatser samtidigt som det stora kommunala badhuset sänder tevereklam för att locka invånarna till nya lyxrenoverade lokaler.

Botkyrka kommun tänker uppföra en skidtunnel som sammantaget kan komma att kosta över 100 miljoner kronor. Kommunens sjunkande skatteintäkter innebär samtidigt hårda besparingar inom skolan. Skidtunneln ska dock möjliggöra skidåkning inomhus året runt, innanför glasväggar och under jord. Kommunmajoritetens politik är onekligen ett förverkligande av kommunens slogan ”Långt ifrån lagom”.

Detta är skandalöst. Pengarna från staten som stjäls i syfte att handla skola, vård och omsorg, borde givetvis öronmärkas så att de går till detta och ingenting annat. Vill kommunpolitiker shoppa för sina egna intressen får de helt enkelt beskatta invånarna där de bor för detta, så kan de inte heller komma och säga till dessa att ”vi behöver mer pengar till skola, vård och omsorg, gnäll inte när vi bestjäl er, visa ”solidaritet””.

Nej, då får Helsingborgs invånare ta ställning till om de vill offra sina egna pengar till en politiker som vill ha motsvarande 130 lärartjänster för att ge till kulturhuset. Och gillar det inte detta kanske de röstar på en annan politiker.

Sundsvalls invånare kan välja om de stödjer en politiker som vill ta 250 lärartjänster och omvandla till ett äventyrsbad. Och Botkyrka kommuns invånare får välja om de vill ge sitt förtroende till politiker som bygger året-runt-skidbackar för 100 000 000 kronor.

Källa: DN