Kristna värderingar, floskel eller radikalism?

Religiös tro kan befinna sig mellan två ändar. Den ena är när man tar sin tro så som den är skriven på allvar och försöker vara konsekvent i sitt vansinne. Det brukar kallas fundamentalism eller radikal tro. Den andra är när man avsagt sig allt vad konkret tänkande heter och enbart hänger sig åt floskler. Det kan vi kalla flumtro.

Ett exempel på fundamentalistisk tro är islam i större delen av världen, Livets Ord, Knutby och Åke Green. Det är människor som är onda, för att de inte vet bättre, eller för att de helt enkelt är så insnöade i sitt vansinne att de förråt allt vad rationellt tänkande heter.

Ett exempel på flumtro är Svenska Kyrkan, som inte längre eg. tror något konkret alls, utan backar så fort det blir obekvämt och sen bara står och spottar ur sig floskler. Lite som Ms Universum.

Vi instämmer gärna i tanken att ”lagarna skall formuleras av demokratiska institutioner och normer styras av kritiskt tänkande och fri argumentation i öppna samtal”. Men vi vill samtidigt betona att det västerländska rättssamhället och demokratiska system har en tydlig grund och ett historiskt ursprung i kristen människosyn och dess betoning av allas lika värde.

DN Debatt

Den ”kristna människosyn” som genom katolska kyrkan har legat bakom judehatet i Europa, eller den ”kristna människosyn” som den kristna EU-organisationen som visste om folkmorden i Rwanda men ändå sände pengar dit och inte sa något för att de inte vågade kritisera den kristna ledning som styrde det tokkristna Rwanda? Det som skulle bli ett föredöme för kristna i hela världen? Tillåt mig småspy.

Det här är en typisk floskel. Den säger ingenting konkret, det går att fylla med precis vad som helst. Vad vi vet av erfarenhet är att ju mer religion vi har i ett land och i dess styrning, ju mer ”kristen människosyn”, desto mer dödsstraff, abortförbud, påtvingad sexuell avhållsamhet och allmänt inhuman människosyn präglar landet. Så ser verkligheten ut. Det är bara ställa upp antal troende i landet VS humanism så ser man en tydlig linje. Religion = fördärv.

De enda två länder i EU som fortfarande har förbud mot abort är Polen och Irland. Bägge två är tokreligiösa katolska stater. Någon som är förvånad?

Så vad är eg. denna ”kristna människosyn”? Tja, de kristna själva brukar ju gilla referera till de tio budorden, som nån slags grund för juridiken i västvärlden, enligt dem. De flesta kristna kan inte de tio budorden, men det behöver jag väl knappast nämna. Det är svårt vara kristen om man faktiskt kan nåt om sin egen tro. Tro mig, jag har själv varit där.

Nåväl, de tio budorden är följande:

1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.

Det var ju lätt att konstatera, polyteism är inte förbjuden i västvärlden. Du får tro på hur många/få gudar du vill.

2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.

Titta ett hot också, så typiskt kristet. Missbruk av Guds namn. Vad är det ens? Det finns olika tolkningar. Allt ifrån den amerikanska att man inte ska säga ”Oh Gud”, ”Gud va fint!” osv. Det finns också en tolkning av att man inte ska lova saker i Guds namn, ”Jag svär vid Gud”.

3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.

Det är alltså lördagen, för den som inte kan sin bibel. Ingen lag där heller dock. Du får jobba lördag.

4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

Landet syftade på det land som judarna invaderade och tog över, som Mose ledde dem till, men dog innan han själv fick se. Visa aktning för dina föräldrar, nej det finns ingen lag som säger nåt om det heller.

5. Du skall inte dräpa.

Oh, det första allmänmänskliga påbudet som finns i västvärlden, men också hela resten av världen, i lagform. Det beror förstås inte på att Gud varit överallt och talat om för folk att de inte får döda för att han blir arg då, utan det beror på att vi som art gynnas av att inte döda varann. Ingen vill döda eller bli dödad, oavsett man är kristen eller buddhist eller ateist för den delen. Moralen här kommer inte ifrån Gud.

6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

Nej, inte heller olagligt. Iaf inte i västvärlden. I arabvärlden blir du stenad till döds. Man gräver ner kvinnan tills bara huvudet syns, sedan kastar en folkmassa sten i huvudet på henne tills hon dör. Män döms typ inte för äktenskapsbrott.

7. Du skall inte stjäla.

Jackpott. Ett till allmänmänskligt påbud som finns i varenda kultur som vet vad begränsade resurser innebär. Ägandekonceptet är lika gammalt som människan och har inte ett skit med Gud att göra.

8. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.

Om du vittnar i en rättegång under ed så får du faktiskt inte vittna falskt. Det får du däremot om du står åtalad. Vi kanske får ge lite cred till Gud här, eller så är det helt enkelt bara så att folk generellt inte tycker om bli anklagade för saker de inte gjort.

9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.

Ingen lag. Vi vill alla bo som Hollywoodstjärnorna och ingen av oss straffas för det.

10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans tjänare eller hans tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

Inte heller nån lag. Otrohet är inte kriminaliserat, inte i västvärlden iaf återigen. Arabvärlden är en annan femma. Återigen en tydlig indikator på hur fundamentalitisk tro och bristande mänskliga rättigheter och humanism hänger samman.

Jag vill inte ha någon kristen människosyn alls i Sverige. Jag vill ha en humanistisk människosyn. Mänskliga rättigheter och lagstiftning som grundar sig på liberala värden. Inte tradition och vidskeplighet. Jag tror att de flesta som faktiskt granskar vad dessa religiösa människors ideal eg. innebär i praktiken, snabbt drar samma slutsats.

Andra om detta:
Hanna Wagenius