Kränk mer!

Problemet med kränkningar är att de är fullständigt subjektiva. Kränkningen uppstår genom att en person gör en tolkning av någon annan människas uppsåt med en handling. Tolkningen behöver inte vara korrekt. Faktum är att den ofta är fullständigt fel. Vissa människor vägrar tänka utanför sina egna ramar. Vägrar inse att bara för att man själv har vissa referensramar så betyder inte det att alla andra fungerar och tänker och resonerar precis likadant. Istället blir man kränkt.

Kränkningslagstiftning har därför effekten att den bestraffar utstickare. De som tänker och resonerar annorlunda. De som provocerar genom att bända och vrida resonemang och synsätt bortom de ”vanliga” sätten att tänka. De som inte rättar in sig i ledet genom att göra och säga och tänka som alla andra. Istället för att vidga sina vyer och förlänga sin horisont, tar människor illa upp och blir kränkta. ”Hon tog mig inte i hand, buhu!

Kränkningen uppstår och är frivillig, hos individen. Det är en uppskattning av någon annans uppsåt, det är inte en reflektion av uppsåtet! ”De ritar profeten som självmordsbombare, buhu!

Uppsåtet med ett uttal eller en handling, kan vara något helt annat ”fullt legitimt”. Att vara rolig. Att kritisera ett visst synsätt. Eller något annat fullt legitimt uppsåt, som inte handlar om att kränka.

Genom att med lagstiftning försöka förhindra att människor upplever sig kränkta, sänker man successivt nivån för vad som anses som legitima uppsåt. Till slut vågar ingen uttala något som kan uppfattas som utanför normen. ”Någon kan ju bli kränkt!

Därför uppmanar jag till motsatsen. Kränk mer!

Folk behöver odla lite jävla hud. Sluta bli kränkt! Ryck på axlarna, ta inte saker på så stort allvar och välj att helt enkelt att inte sätta sig själv i offerposition. För det är problemet i det här landet. Att man premieras som offer. Man får stå oemotsagd i den politiskt korrekta media. Man får särlagstiftning och privilegier. Att vara offer är att få det enklare och bekvämare. Mindre friktion och mindre jobbigt ifrågasättande av ens egna tänkande. Tänk så skönt när alla tänker precis som du själv! ”Förbjud oliktänkande, någon kan bli kränkt!

Vägra ta i hand. Säg negerboll. Dra blondinskämt på öppen gata. Det är fan ingen rättighet att gå okränkt genom livet, att aldrig behöva ifrågasätta sig själv för att man hör till en av staten priviligerad minoritet. Kränk mer!

Inspiration: Aftonbladet, Aftonbladet 2, Aftonbladet 3,

 • CC

  Helt jävla rätt! Jag kan inte göra annat än att hålla med till 100%!

 • kinkym32

  Det står 17 blondiner utanför en nattklubb. Vad väntar de på?
  -Den siste. man måste vara 18 för att komma in.
  Kränkning ??

  I stället för negerboll ” svartboll eller brunboll”
  Kränkning??

  Definitivt inte Delicatoboll…det är ett v arumärke.

 • Jag vet inte hur jag ställer mig till ”kränk mera!”-attityden, någonstans behöver det kanske finnas respekt för andra människors känslor och ideologier? Samtidigt känner jag också att världen hade varit en bättre plats om folk slutade lägga så mycket värderingar i vad som sägs och görs. Jag håller definitivt med om att man uppmuntras att vara offer i det här landet.

  Men att göra som du tycks uppmana, att likt blogge säga ”Knulla Jesus” bara för att man kan, känns lite för mycket som mentaliteten man stöter på bland tonåringar – ”Jag har yttrandefrihet och får säga vad jag vill!”. Jag kanske misstolkar nu men det verkar som om många liberaler gärna hårdrar saker och ting. I mina ögon blir det lite fanatiskt, ungefär som en religiös fundamentalist.

  Angående negerboll tänker jag för övrigt inte kuva mig. Ordet ”neger” kommer väl från latinska ”niger”? Svensk café-kultur ska väl inte behöva lida för att några smaklösa kolonialister var smaklösa nog att missbruka ordet…

 • kinkym32

  Ja eller negro som vi alla vet betyder svart/ mörk.

  Jag känner mig kränkt bara för jag inte får säga vad jag vill..använda vilka ord jag vill, utan att ständigt ha lagen i bakhuvudet….kan det vara fel..kan jag bli åtalad..kan jag säga det eller kan jag inte..

  Klart jag kan..men har jag otur så får jag lida kan kanske straffas för att jag använder fel ord vid fel tidpunkt vid fel tillfälle.

  För detta ..känner jag mig kränkt.

 • kinkym32

  Först tänkte jag döpa min hund till nigger..för han är ju svart!
  Men sen kom jag på bättre tankar..det är ju synd om hunden.
  Det blev Zeus…

  Zeus rules..Gudarnas konung, himlens härskare..

 • Johan

  ”-Han spottade i min lunch! Igen!”
  -Ta’t lugnt! Ät runt.

 • IronGirl

  Härligt inlägg. Bra skrivet.

 • Ivy

  Hur hård hud har du själv???

 • Sanna Lindén

  Kränka och kränka. En bekant sade häromdagen till mig, shit vilka fula dreads du har, jag tycker dreads ser förjävliga ut :) Så fuuuult det är med såna…

  Jaha, sa jag, men det är ju inte du som har dem så det är ju inte mitt problem att du tycker att det är fult, och jag tycker att det är snyggt.

  Så nej, jag kände mig inte kränkt, jag respekterade däremot att hon tyckte att mina dreads var fula.
  Nu däremot så är jag såpass finkänslig själv att jag skulle faktiskt inte kommentera folks kläder / hår om det inte var för en komplimang.

  å andra sidan ser jag mig inte som offer när andra tycker olika heller, men hade jag varit nån annan så kanske jag hade blivit ledsen istället. Men sure, blondinskämt och så vidare, det kommer jag nog alltid hålla på med, barnslig och knasig som jag är.

 • Toddler

  Mycket av det du vanligtvis skriver om kan jag hålla med om, men det här är inte en helt enkel fråga. Självklart får du säga vad du vill, men samtidigt får du då räkna med att folk reagerar mot dig om det du säger är obekvämt för dem. Det gäller inte bara ordet negerboll. Ska vi ta tillbaka äldre utryck som negermage för chokladbiskvi samt negertå för paranöt också? Känns det bra, kan du använda sådana utryck i kafféer och kring jul? Det handlar om respekt för andra människor… Vill vi att andra ska känna anstöt eller välkomnande? Nu är jag medveten om att många mörkhyade inte känner sig förlämpade av ordet negerboll, men om man tar det i ett större perspektiv, hur ser det ut då? Kan vi, bara för att vi vill, använda vilka ord vi vill, och samtidigt räkna med förståelse från anda?

  Dessutom kan jag inte hålla med om formuleringen frivillig ovan. Vi väljer inte vad vi vill ta åt oss av, det kommer ur den sociala kontext vi befinner och befunnits oss i den senaste tiden. Att uttala sig om hur andra människors kontext och förståelse inför ett ord ser ut ser jag som ganska trångsynt.

 • DP

  Negerboll? Det heter faktiskt afrikansk småkaka! :) visst, jag hade förstått om det hetat niggerboll, eller judeboll eller kanske amerikansk fotboll. Jag vet inte vad som skrevs i Aftonhoran eftersom jag vägrar läsa skiten; är det inte lögn så är det vild fantasi.

  Jag blir mycket sällan kränkt, om om någon kränker mig så kan jag garantera att de får tillbaka med samma mynt, dock enbart verbalt då jag inte uppskattar våld, utom då någon kränker gränsen för mitt hem, min familj eller mina nära vänner.

  DPs senaste bloggpost..Åtta dagar kvar

 • Bra, projO! Du har mitt fulla stöd. Jag är vansinnigt trött på kränktheten. Och på folk som kontrar med ”- Han spottade i min mat! – Ät runt.” Har du ens nån poäng Johan?

  Robert Wictorzons senaste bloggpost..Vem styr egentligen..?

 • Här har vi en som är lättkränkt:

  ”- Min pappa ville att han och jag skulle åka Transsibiriska järnvägen. Men nu känns det inte så aktuellt.”

  Uttalandet kommer från Henrik Dorsin, som står bakom Tingeling-spektaklet. Samma Dorsin tycker i samma artikel att ”ryssarna överreagerar” på hans plumpa och rasistiska tramshumor. När ”ryssarna” (det var egentligen EN ryss) kritiserar honom så reagerar han alltså surt och kränkt och ändrar sina semesterplaner.

  Borde inte den som ger sig in i leken tåla den själv?

 • Utmärkt sagt, projO!
  Det duger till manifest.
  Om ingen känner sig kränkt har det inte varit någon diskussion.

  Stefan Stenudds senaste bloggpost..Benefits för bloggare

 • Toddler: Ja, men alla har sin egen kulturella kontext. Genom att inte tänka längre än sina egna referensramar blir man kränkt. Genom att tvingas utsättas för andras normer, tänkande och referensramar. Det är en långsiktigt konstruktiv process som gör att folk inte tillåts sitta i sin bekväma lilla låda där ingen någonsin säger nåt som gör dem förbannade.

 • Johan

  svar till Robert Wictorzon:

  Givetvis har jag en poäng. Det finns många kränkningar som är mer än bara tomma ord. Om arbetskamrater låter bli att prata med en, om de spottar i ens mat, om de systematiskt ser till att göra någon stackares liv till ett helvete. Det handlar i allra högsta grad om kränkningar.
  Sedan finns det absolut folk som gnäller för minsta lilla, men om inte min frihet tar slut där nästa människas tar vid kommer vi i slutändan att ha ett samhälle där de som lyckas armbåga sig fram allra mest också roffar åt sig i stort sett allt. Det funkar hos djuren men knappast i ett civiliserat samhälle.

 • @Toddler

  Ja för respekt och medkänsla, men att ta ansvar för hur andra människor ska uppfatta en blir lätt något negativt. Som jag ser det så hade människor, i en perfekt värld, inte lagt värderingar i precis allt jag säger. Du tycks vilja frånta människor det ansvar de faktiskt har möjlighet att ta för sina egna känslor. Är vi inte tillbaka i offerpositionen om vi hänvisar till kontext och annat och säger att ”den här människan kan inte rå för att hon känner si och så.”?

 • Mattias Sigurdsson

  Det tar två att tango… Vem har sagt att man måste fånga alla heta potatisar som folk kastar till en? Man har ett ansvar för vad man tar till sig också.

 • Magnus J.

  Själv avstår jag gärna från att använda ordet ”negerboll” om det i närheten finns någon som skulle kunna uppfatta det som kränkande. Inte heller skulle jag tycka det var en bra idé att tapetsera halva stan med Muhammed-karikatyrer, oavsett hur roliga jag tyckte de var. Men för den skull tycker jag inte att Tant Staten ska lägga sig i dessa saker genom att komma dragande med nya förbud. Allt som är fel måste inte förbjudas i lag.

  Magnus J.s senaste bloggpost..recension: AL-JAZIRA – EN ARABISK TV-KANAL SOM SKAKAT OM MEDIEVÄRLDEN