Konflikten i Gaza

Det är många på min blogglista som skriver om konflikten i Gaza, de flesta liberaler. Jag har inte direkt nån åsikt om konflikten. Dom vill inte ha fred, varför är resten av världens ledare så jäkla kåta på att mäkla fred? Jo, för att få en plats i historieböckerna.

Så, vad är den liberala hållningen till frågan? Svar: det finns ingen. En liberal stat ska inte syssla med utrikespolitik och intervenera andra stater helt enkelt. Vad andra länder sysslar med är deras eget problem. Personligen är jag så less på att höra om skiten att jag tycker alla borde låta dem ha ihjäl varann. Ingen sida vill ha fred, låt dem kriga.

Då reagerar någon förfärat, men jag har bara en sak att svara på det. Det pågår konflikter av liknande art på flera håll i världen. I sydostasien har dom krigat i 25 år med Tamilska gerillan, Afrika har sina hotspots och ja, dem hör man inte mycket om. Nu har 700 dött i Gaza, det är en piss i havet.

Så, var lite konsekventa, skit i Gaza också. Sluta använda det som nån slags projicering av er moraliska godhet, bara för att det råkar ligga lite närmre geografiskt. Människoliv är inte lika mycket värda, kan någon rakryggad erkänna det högt nån gång?

Det är allt, tänker inte kommentera skiten fler gånger och jag önskar fler skrev om något intressant än en 70årig konflikt som aldrig kommer ta slut förrens bägge sidor börjar få slut på folk.

Det här är vad som händer när stater börjar lägga sig i andras affärer. Det får konsekvenser bortom vad man kunnat förutse och allt blir värre än om man bara låtit det vara. Och allt för att framstå som moraliskt överlägsen. Det äcklar mig. FN borde aldrig ha givit judarna Israel. Men nu när dom har Israel, ja då måste Israel få försvara sig mot terrorangrepp. Problemet är ju att man inte är intresserad av att ta de steg som krävs för att undergräva incitamenten till vidare terrorhandlingar, så spiralen fortsätter oändligt.

Bägge sidor får vad dom förtjänar och ingen vill ha fred. Dom vill ha rätt. Så löser man inte konflikter.

 • kinkym32

  Never ending story.
  Försvar som självförsvar är alltid början på angrepp som skapar självförsvar som initierar….

 • Härligt cynisk inställning som jag delar till fullo. Om man någon gång får för sig att se på nyheterna så handlar oproportionerligt mycket tid om detta patetiska krig. Men jag antar att det till stor del beror på att reportrarna hellre rapporterar från ett i-land med alla dess bekvämligheter än ett u-land någonstans i Afrika som ingen vet något om.

  Stekspadens senaste bloggpost..Rescue Me s01-02

 • Magnus J.

  På sätt och vis har du helt rätt. Inte minst när det gäller hur mycket utrymme Palestinakonflikten får i media i förhållande till andra konflikter runt om i världen.

  Men nog vill väl de flesta israeler och palestinier ha fred – det är bara det att de vill ha den på olika villkor och inte till vilket pris som helst.

  Dessutom kan jag inte se att det vore särskilt liberalt att strunta i konflikten. Liberalism handlar inte om att inte bry sig, möjligen om att inte BEHÖVA bry sig.

  Magnus J.s senaste bloggpost..Några tankar kring det som händer i Gaza

 • Pingback: Bisarr höger-vänsterpolemik i Gaza-konflikten « Halvanism()

 • Mikael Wikman

  Liberala stater intervenerar när det behövs för att skydda sig själva, så ditt allmäna påstående är väl inte helt korrekt..

  ”Människoliv är inte lika mycket värda” – Ett sådant påstående är absurt, vem är du eller någon annan att påstå sin näste vara mindre värd? Inget liberalt med det i alla fall.

  I övrigt håller jag med.

  Mikael Wikmans senaste bloggpost..Kompromisser

 • Wikman: Allt värderande är subjektivt. Det finns inget inneboende värde i någonting eftersom alla former av värderande kräver en värderare. Människor har rättigheter däremot, för att vi är människor, inte pg av något fiktivt ”värde”.

  För mig är jag själv och mina närstående mer värda än någon annan och människor jag inte känner alls har inget värde alls för mig, att säga annat vore hyckleri.

 • Mikael Wikman

  Bra svar. Agreed.
  Men givet att allt värderande är subjektivt så kan vi inte heller generellt uttala oss om människors värde – annat än subjektivt, vilket inte framgick.

  Mao, min uppfattning av din åsikt var annan än den du menade.

  Mikael Wikmans senaste bloggpost..Jonas Nordgren