Kemisk kastrering hjälper inte mot pedofiler

Nabila på Metro konstaterar det jag redan skrivit om tidigare, att kemisk kastrering inte fungerar (men kan vara en hjälp om personen själv verkligen kämpar för att avstå från att agera på sin läggning).

Fokuset på sexualbrottslingar är inte logiskt, eftersom det är en av de grupper som har lågt återfall i jämförelse med andra brott. Det går ju fundera över varför det är så. En teori är t.ex. att de oftare döms oskyldiga, eftersom beviskraven av politiska skäl är lågt satta i tingsrätter där politiker dömer vad som är PK, inte vad som är bevisat bortom rimligt tvivel.

Exempel på det finns ju närmast utanför sexualbrottens värld i t.ex. rättegången mot The Pirate Bay. Vem tror ärligt nämndemän står upp för en misstänkt pedofil? Vi har flera exempel på oskyldigt dömda pappor som fått upprättelse först långt i efterhand för påstådda övergrepp som senare bevisats/erkänts påhittade.

Så, vad får en pedofil att begå övergrepp? Delvis förstås en intalan om att sex med barn inte är skadligt, vilket dessvärre har allt stöd i den forskning som finns. Barn tar inte automatiskt skada av sex. Det är vår kultur som skapar traumat genom att ha en sådan hysterisk och religiös syn på sex som något hederligt. Ser man på andra primater och även människokulturer över världen och genom historien, så är så inte fallet.

Men nu lever vi ju i vår sexualfientliga och sexualneurotiska kristna kultur, där man inte anses mogen ha sex när man är under femton, och av somliga inte förens man är 18 (men genomgå rättegång och den psykiska påfrestning det innebär torde rimligen vara mer påfrestande än att få orgasm för första gången). Alltså finns det ett rimligt intresse i att förändra samhällssynen på sex överlag, innan någon pedofil har samtyckande sex med barn obestraffat.

Social utstötning är förstås ingen bra metod för att få någon att hålla sig till gruppens moralkodex. Utanför gruppen, utanför samhället, finns ingen anledning att bry sig om samhällets regler, om man inte räknar med att åka fast. Och ingen begår förstås brott som räknar med att åka fast. Det vet vi ju redan, varför hårda straff inte fungerar i praktiken, trots envist tjatande om att höja straffen. Så exkluderande av pedofiler – bara för att de är pedofiler – är kontraproduktivt om man faktiskt vill minska risken att det begås övergrepp mot barn.

Det stora problemet – som inte får sägas högt – är att barn själva skattar brist på uppmärksamhet och fysiskt våld från föräldrar som mycket värre än sexuella närmanden. Kanske är det det här vi borde lägga mer energi på att bekämpa? Föräldrar som helt enkelt inte ger sina barn nog med uppmärksamhet. Enligt barnen själva är dem de största förövarna.

Visst är övergrepp absolut ett problem, men att gå på magkänsla och hat hjälper inte för att förebygga problemet. Här behöver vi vara civiliserade och tänka ett steg längre än vad som tillfredställer personliga hämndbegär. Det är trots allt därför vi har ett rättsväsende.

 • Andreas Eriksson

  Inte PK…

  Jag gillar det här. En diskussion om händelsers respektive värderingars roll i skapandet av personliga trauman behövs.

 • Anonymous Coward

  Stefan Molyneux har i sin podcast på senare tid läst en del kapitel ur boken ”The Origin of War in Child Abuse”. Mycket vettig, och obehaglig för den delen, läsning som rekommenderas till alla när man diskuterar övergrepp på barn, oavsett om det handlar om våld, sex, religion eller kultur.

  Men åter till punken. Om man bara snackar om sexuella kontakten för könsmogna individer och åldersskillnader, så brukar det räcka med att fråga den kritiske personen om vuxna människor som har en massa kapital att förlora är mer eller mindre pålitlig i sexuella sammanhang än en tonårspojke. Kan man själv välja att ha sex, så kan man även själv välja sin sexpartner.

 • kinkym54

  Nä inte fan hjälper det. Hade någon förgripit sig på min dotter när hon var liten så hade jag direkt slagit ihjäl fanskapet och varit jävligt stolt för det.
  Kan man inte utföra personlig hämd är man är mjäkig kristen jävel och lever efter kristna värderingar , där förlåta är bättre än hämd och döda den som förtjänas en synd.

 • kinkym54

  Nä inte fan hjälper det. Hade någon förgripit sig på min dotter när hon var liten så hade jag direkt slagit ihjäl fanskapet och varit jävligt stolt för det.
  Kan man inte utföra personlig hämnd är man är mjäkig kristen jävel och lever efter kristna värderingar , där förlåta är bättre än hämnd och döda den som förtjänas en synd.

 • Daniel Wijk

  kinkym54: Ja, vi är ju alla barn utav vår tid. För att verkligen dra det tills sin spets så kan man ju säga att om man vore en slavägare i USA för 200 år sedan skulle man troligtvis döda den slav som pillade på ens vuxna dotter också (även om hon var med på det). Det betyder ju inte att det på något sätt är något bra eller något som borde vara lagligt utan bara att man kanske inte alltid kan kontrollera sig själv och sina reaktioner på saker man finner väldigt obehagliga.

 • Juvve

  har du länk till denna podcast av Stefan Molyneux?

 • Juvve

  Nabilis artikel var nog det dummaste jag någonsin läst

 • alla

  En pedofil är en man som är ofta i medelåldern. När den kan se till och med sitt barn som sexuellt objekt. En medeåldersman som till exempel ser sin dotter som sexuellt objekt och han uppfostrar henne att bli sedd och älskad för sin kropp. barn förstår inte det de kan bli vana, Strid mot pedofili i familjer!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Säg ifrån det inte ok att UTSETT FÖR SEXUELLT ÖVERGREPP AV SIN EGEN FADER!!!

  FADER SKA ÅLSKA SITT BARN UTAN SEXUELLA ÖVERGREPP.
  EN FAR SKA VARA EN FAR INTE PEDOFIL,

 • alla

  alla pedofiler borde kastreras och tar i fängelse. Fruktansvärt med äldre män eller kvinnor som ser unga som objekt. Deras barn kommer förgripa sig på nästa generation. De är som cancer och klamydia för det landet,