Johanna Nylander: Skrota namnlagen

Jag har redan skrivit om den här otroligt fjantiga regleringen fler gånger än jag orkar räkna, men jag blir förstås glad när fler uttrycker sympati för min åsikt.

Johanna Nylander skriver på Expressens ledare om varför namnlagen borde skrotas. Tack Johanna!

 • nyfiken fråga. Hur gick ditt namnbyte till?

 • TS-tjej

  ”Du får inte byta ett personnamn till ett namn som väcker anstöt eller leder till obehag för den som bär det.”
  Jag ser ut som en tjej, jag låter som en tjej, jag uppfattas som en tjej så någon från skatteverket eller PRV får gärna närvara och känna på den härliga stämningen när jag måste legitimera mig. Jag lyckades rösta i EU-valet iaf, precis :\

 • TS-tjej: Det du skriver visar jättebra varför deras tolkning är så fullständigt vansinnig. Det handlar inte om att skydda folk från deras eget oförstånd, utan om att upprätthålla normer där ingen ska få ha namn och könsidentitet som avviker och komma undan med det UTAN obehag.

 • Jag tror jag lyckades övertyga en person som är motståndare till att ändra praxis just genom att berätta en historia från mitt eget liv där jag knappt fick handla på Lindex för betalkortet ”uppenbart inte var mitt”.
  .-= Lisa Olsson´s last blog ..Trasiga lampor och sådant =-.

 • Febrinde

  Väldigt bra sagt av henne!

 • Det är väl skillnad på en vuxen människa som tar ett medvetet, aktivt beslut om sitt eget namn, och en liten pojke som kan tvingas gå genom en extra tuff skoltid. Ska man inte få tvinga på sina barn en religion borde man väl inte få tvinga på dem skämmiga namn heller. Eller?
  .-= Mejf´s last blog ..Kampanjen “Humanus Sticticus” =-.

 • Som Johanna nämnde så kan man nog lösa det problemet på andra sätt. Vi har vissa funktioner redan för att skydda barn, och ett riktigt dåligt namn (typ ”Skithög”) kan nog räknas in som något som socialen tar itu med.

  Dock att förbjuda föräldrar från att göra saker som barn kan bli mobbade för är en väldigt slirig backe. Med motivationen att ”minska risken för mobbning” kan man förbjuda homosexuella från att adoptera (vilket folk redan har försökt), ensamstående från att behålla sina barn, fattiga från att ha barn, överviktiga från att ha barn, folk med glasögon att ha barn etc…
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.