Jämställdhet ist för feminism

En underbar debattartikel har publicerats på Aftonbladet Debatt. Den är skriven av Per Ström och Camilla Lindberg (fp). Jag håller helt med om vartenda ord och den sätter verkligen fingret på den problematik som feminismen alltjämt dras med. Den är kollektivistisk och bryr sig inte om individens frihet. Den bryr sig inte om ifall du som kvinna vill fördela föräldraledigheten annorlunda än din granne. Den bryr sig bara om statististisk jämlikhet mellan subjektiva grupptillhörigheter. Det är att helt missa målet. Vi är inte vår grupptillhörighet. Vi är individer.

Det är individer som kvoteras bort, trots behörighet. Det är invider som fattar beslut. Det är individer som agerar. Inte grupptillhörigheten. Att enligt statsfeministisk, kollektivistisk modell eftersträva statistisk jämlikhet är vansinne. Det ger inte individen rätt att behandlas jämställd oberoende av kön, ålder, utseende och andra grunder för diskriminering. Jämställdhet är individualistisk. Det måste den vara. För det är bara du som individ som lider i slutändan av hur du blir behandlad. Och om du nekas den utbildning du är kvalificerad för spelar det mindre roll när diskrimineringen sker varför beslutsfattaren ogillar ditt kön.

Feminism är inte jämställdhet. Jämställdhet måste ha ett individualistiskt perspektiv, för i slutändan är vi alla individer. Med individuella val och individuella förutsättningar. Könet ska varken premiera eller diskriminera våra förutsättningar.

 • Kikade in här lite :)

 • Johanna Sjödin

  ”Könet ska varken premiera eller diskriminera våra förutsättningar”

  Det är det feminister i alla tider velat göra gällande, men vi har dock inte kommit så långt.

  Johanna Sjödins senaste bloggpost..Alla feminister ska inte med

 • Kan det inte finnas en individualistisk (läs liberal) feminism som står för just det?

 • Jonas B.

  Så övergripande trender är ointressanta, bara individerna är nöjda? Könsmaktsordning är bara ett påhitt?

 • kinkym32

  Varje gång jag ser Gudrun Schyman byter jag kanal. Att bara se hennes namn gör mig illamående. Det bästa som hänt henne var när hon v ar inne på torken en sväng, synd att hon inte blev kvar.

  Finns väl inga svenska kvinnor som är nertryckta, den tiden är förbi sen länge, ja om dom själva inte vill. Schymans uttalanden har allltid varit att betrakta som hets mot folkgrupp om nu männnen hade räknats som en.
  Hon är psyksjuk som det räcker.

  Ska man söka nytt jobb är det säkrast att ta på sig lite tjej kläder och skrika ut att man är transa.. då kommer man säkert långt. En man har svårt, om det inte är ett rent chefsjobb kanske.

  Vad är det för fel på kompetens och kvalifikationer. Att kvotera in någon kan aldrig ge något vettigt resultat.
  Inför straffskatt på feminister, dom fördärvar landet fullständigt..nja kyrkan också.

  Fram för tjejer i högklackat och snäva kjolar och putande attribut.

 • vitter

  Per Ström vann mig helt med sin bok, och jag kunde inte hålla med honom mer. Kvinnor har många fördelar och men många nackdelar, och allt borde i slutänden handla om personer och inte om kön. Sluta kvotera och börja se till individer.
  För den som vill läsa finns den på nätet:
  http://www.dnv.se/mou/rapport_mansfortryck.pdf

 • Jonas B: Absolut.

 • Göran Widham: Ingen tolkar begreppet Feminism på det sättet. Att försöka omdefiniera feminism är ett större projekt än att tala om jämställdhet som en motsats till den ensidiga kollektivistiska feminismen som alla är bekanta med vid det här laget. Ge upp termen och verka för jämställdhet ist. Jag tror den vägen är väsentligt mer lättframkomlig, förutom hos just feministerna. Men de är i minoritet och behöver eg. inte konverteras.

 • Luka

  Eller for å si det med Hegel: Patriarkatet er tesen, feminismen antitesen, mens syntesen forhåpentligvis blir likestilling. Dessverre er problemet med de fleste politiske bevegelser at det er vanskelig å se når man bør tråkke på bremsen.

 • För att vara lite emot: på den föreställnignen om individen, tillåts att ”verka för” jämställdhet ens en gång? Det är individer som tar beslut att, skriver du, — måste vi inte respektera de besluten oavsett vilka resultat de leder till i så fall… och rätt många jämställdhetsproblem (alla utom direkt diskriminering?) existerar bara som statistiska fenomen. Ska vi bara lära oss leva med dem, eller finns det ett liberalt svar?

 • Tommy Jonsson

  Göran:
  Hanna har rätt. Könssegregeringen i Sverige har skapats av feminister och genusvetenskapare i sådan utsträckning att vi anses vara ett av världens mest könssegregerade länder.
  Prata om jämställdhet och humanism i stället.
  Gör pappa med barn och ge mamma ett arbete.