Jaga pirater, en dålig affär

IDG skriver att Brittiska Internetleverantörer börjat klaga på antipirat-lagarna. Varför? Jo, de kostar nämligen nästan två miljarder mer än mediaindustrin påstår sig förlora på piraterna.

Vi vet ju alla att fantasisiffrorna som mediaindustrin använder för att räkna ut sina förluster är helt groteskt överdrivna, vilket ger en hint om hur vansinnigt mycket pengar som kastas bort på att jaga pirater. Pengar som konsumenterna får betala genom ökade kostnader. En indirekt subvention av mediaindustrin mao, som inte längre kan försörja sig på gamla affärsidéer.

Är det rimligt? Samtidigt vet vi att samhällsekonomiskt har man redan räknat ut att fildelningen är ett plus i slutändan. Så vad vi väger är en väg mot en annan, där den ena kostar mer än det smakar och den andra smakar mer än det kostar. Ändå har man envist valt fel väg från politikersidan, inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Enligt Ars Technica har nu flera brittiska internetleverantörer räknat ut att det kostar mer att jaga piratkopierarna än vad musikindustrin hävdar att de förlorar.

Siffror från British Telecom föreslår att antipiratlagarna skulle belasta internetleverantörerna i Storbritannien med en miljon pund per dag i ökade administrativa omkostnader.

IDG