Ja just, Piratpartiet också…

Det har varit helgon i huvudet senaste dygnen, men jag tänkte jag kanske faktiskt skulle ta och kommentera händelserna kring Piratpartiet lite också.

Vi vann ju ett mandat i EU-valet, som alla säkert känner till. Igår annonserade man att vi kommer joina den gröna gruppen i EU.

EU har 736 delegater i parlamentet. Det är typ dubbelt mot riksdagen. Det säger sig självt att 1 mandat inte gör nån skillnad i enskild röstkraft. Men EU har en motsvarighet till partier, nämligen grupper, som man kan gå med i, där andra EU-delegater tillsammans hjälper varann att sätta sig in i olika frågor och driva politiken i en gemensamt önskvärd riktning.

Det finns ingen piratgrupp, men det finns flera gupper som har delvis gemensamma intressen med Piratpartiet. Dels GUE/NGL som är vänstergruppen, dels Ind/Dem (där t.ex. Junilistan varit med), dels de gröna, dels ALDE, den liberala gruppen.

Själv hade jag ju förstås inte haft något alls emot om vi joinat den liberala gruppen. En avskaffat sexköpslag och allmän mer självklar jävla rätt att bestämma över sin egen kropp är knappast något jag motsätter mig. Men nu är vi ju statskåta svenskar och givetvis är det så att det gynnar partiet mer, iaf på hemmaplan, att gå med i den gröna gruppen. Förutom att de faktiskt ligger närmast oss vad gäller fildelningsfrågan så ger det en del poäng i politisk korrekthet.

Vi är ju många som inte ser nån mening med det överstatliga sosseprojektet EU, men som köper att det ”kanske kan va bra för miljösammarbeten trots allt…” och det är ytterligare en bonus (jag tror inte alls det påverkade valet av grupp eg).

Så, allt som allt tycker jag det är ett bra val och jag ser fram emot kommande fem år för att se hur Piratpartiet kommer påverka EU-politiken!

 • rdj

  Jag fattade det som att den gröna gruppen är rätt liberalt inställda till exempelvis sexköp och inte alls som det är i Sverige. Men jag kan ha helt fel för jag är inte särskilt insatt i EU. Men kan vara värt att kolla upp eftersom det intresserar dig. :)

  Har för mig HAX skrev det i förbifarten i någon bloggpost.

 • Daniel Wijk

  Den gröna gruppen är inte emot sexköp (förutom den svenska delen som är köpt utav radikalfeministiska intressen) och för avkrimminalisering utav (åtminstonde viss) narkotika.

 • Ah, men det låter ju väldigt bra isf!

 • Daniel Wijk

  Saxat från Hax:
  ”Jag får väl trösta mig med att de gröna är humanister i flyktingfrågorna, drogliberaler och att de har en frihetlig, sansad inställning vad gäller prostitution… ;-)”

 • Virtualdistance

  Joina MP? första spaden i graven på PP

  PP ska locka med

  8tb Microsd-brännar apparater:
  Fri teknologisk vidareutveckling på allt.
  Solcell&batteribilar.
  Piratkopierad medicin och rädda liv.
  Fri Fildelning och bättre nätverk
  Stoppandet av skräplagar.

  PP var bra så länge det varade men de var tvungna att försöka fixa nåt som inte är sönder och slå ihop sig med ett enfrågeparti vars politik baseras efter ”miljöhotet” konspirations-sagan