Inget hymmel om datalagring

Bodströms teledatalagringsdirektiv ska snart bli lag och Moderaterna har nu bestämt sig för att sex månaders lagring räcker, från att tidigare ha vurmat för ett års lagring, precis som Socialdemokraterna. Medan direktivet ställer vissa minimumkrav så har Alliansen valt att gå längre.

Dels handlar det om att telefonoperatörerna inte bara ska lagra information om var ett mobiltelefonsamtal påbörjades, utan också var det avslutades. Därmed ska polisen kunna se hur en person har rört sig.

Men det är inte mycket som skiljer blocken åt. Och ändamålsglidning är inte något Bodström förnekar, tvärtom understryker han själv att det är just detta han hoppas på.

– Sex månader är helt acceptabelt. Det blir en liten fördel för Hells Angels och en liten försämring för brottsoffer. Men vi ska inte överdriva effekten, och behöver vi förlänga det ytterligare är det enkelt när lagen väl finns på plats, säger Bodström [min kursivering] till SvD.se.

En proposition väntas till sommaren. Förmodligen lagom i tid tills riksdagen går på sommarlov. Det är ju så man brukar göra med obekväma lagar (t.ex. FRA-omröstningen).

Källa: SvD

Andra bloggar: Karl Sigfrid,

 • Sourcerer

  Man följer också tidigare tradioner om att först föreslå något hemskt och sedan backa ett litet steg. För att därmed kunna påstå att man ”lyssnar” på kritiken och att nu är den inte så ”farlig” sedan så är det som Bodström säger att lagen kan alltid förstärkas när de tycker att det behövs. Det viktigaste för regering och riksdag är ju att trycka den på plats sedan kan de ju alltid ”modernisera” den, ”förbättra” mm.

 • Smen

  Nog måste det vara möjligt att koppla ihop en wlan router med en annan, för att sen kanske koppla in en tredje och en fjärde. Vips har man ett trådlöst nätverk. Sen kanske man rent utav kunde få en telefon att kommunicera via wlan, och kanske t.o.m. hoppa mellan olika routrar. Innan man visste ordet av kunde man kanske ringa från Malmös östra hörn till det Västra hörnet, utan att en endaste operatör varit inblandad i samtalet. Visst, det vore ett storstadslyx, men att visa att vi inte delar våra politikers visioner i övervakningsfrågorna är alltid viktigt.

 • Ogillar den här lagen jättemycket. Inte för att jag skulle ha något att dölja men bara tanken på att allt personligt lagras och övervakas känns inte riktigt bra.

  Bloggpunkten – Hannahs senaste bloggpost..Bloggpunkten.se – Alla webbplatser

 • Beelzebjörn

  Mannen är fullkomligt sinnessjuk. Att tänka sig att han blev justitieminister torde skaka den mest politikervänliga människa i grunden.