Höjden av dumhet

Okej, det här är så jävla dumt så det finns inte.

Jag trodde Danmark faktiskt låg bättre till än Sverige på många sätt när det gällde synen på skademinimering framför principer med religiösa övertoner kring narkotikalagstiftningen, men så verkar alltså inte vara fallet.

Det här måste vara den dummaste lag jag någonsin hört talas om. Den kan inte på något sätt vara förenlig med mänskliga rättigheter.

Fenomenet kallas i dansk juridik ”putativ forbrydelse”, ungefär förment eller förmodat brott.

– En ”putativ forbrydelse” innebär att någon avser att begå ett brott och rent faktiskt begår handlingen i tron att det är ett brott. Då kan man dömas för försök till brott, förklarar Trine Baumbach, adjunkt i straffrätt på Københavns Universitet.

DN

Om man begår en handling så kan det inte rimligen dömas som ett brott, för att brottslingen är dum i huvudet och gör bort sig. Uppsåtet är bara relevant om man faktiskt försökt begå en olaglig handling. Att döma någon för att försöka göra något som inte är olagligt, bara för att denne trodde att det var det, är så jävla uppochnervänd logik så det finns inte.

Tillråga på allt döms han till inte mindre än tio års fängelse, för att ha försökt ”smuggla” något som inte är olagligt, detta enbart för att han trodde sig smuggla något som var olagligt. Tio år!? Har de brist på brottslingar i Danmark eller vadan denna kvotering?

Jag trodde det krävdes religion för att komma på såhär korkad lagstiftning, som piskrapp på fotomodeller för att de dricker öl i Malaysia, men danskarna har bevisat motsatsen.

Tvåa på listan ligger Storbritannien, där poliser stjäl saker i förebyggande syfte. Man kunde tro det vore 1 april idag. Vad är det för jävla värld vi lever i?

Bägge nyheterna f.ö. hittade hos Badlands Hyena.