Hej, jag heter Gothbarbie

Jag har haft en usel dag och det finns verkligen ingen ände på idiotiska saker och idiotiska människor att bli förbannad över.

Nu är det åter namnlagen som är på tapeten. Jag hittade det hos Hanna Wagenius blogg, Sveriges näst bästa Hanna.

Det kan jämföras med att tatuera sig i unga år. Men det blir ju vanligare både med tatueringar och med namnbyten, säger Åke Hammarsten.

– I framtiden kanske det som jag tycker är hemskt inte ses som konstigt alls. Jag kanske är för gammal.

Aftonbladet

Ja, Åke. Du är för gammal. Liksom hela namnlagen. Det ska inte vara upp till enskilda byråkrater att bestämma över något så fundamentalt för identiteten hos en människa som namnet!

Det här är bara frågan om grader i helvetet från den sortens socialhygienlagstiftning som just stiftats i Litauen. Där skyddar man barnen från den hemska omoraliska homosexualiteten, bisexualiteten, polygami och annat ”osanitärt leverne”. Här skyddar vi barn från namn som är ”fel” av någon godtycklig subjektiv anledning. Som att de inte återspeglar den kristna namntraditionen med namn som ”Johannes, Markus” och andra apostlanamn och deras feminina motsvarigheter.

Tänk på barnen!!!111

Till att börja med borde inte staten ha något att säga till om vad föräldrar döper sina barn till. I min umgängeskrets är det inte ovanligt att man refererar till varann via varandras online-nicknames. Stackars Åke skulle väl få ett slaganfall om jag sa att folk refererat till mig AFK (när man inte är vid datorn, Åke) som projO (mitt tidigare nick) och att jag lystrat.

Namn är personliga och idag är det sällan folk nöjer sig med de likformiga tråkiga namn man fått från födseln. Man vill definiera sig själv som människa. Så vad föräldrarna döper sin unge spelar inte så stor roll. Med en liberalare syn på namn kommer de ändå byta när de blir äldre och vill heta t.ex. sitt nickname.

Jag förstår att ni äldre inte kan fatta det här. Vi lever i olika världar. Jag antar vi får vänta tills ni helt enkelt dör av innan vi blir fria från den här sortens förtryck. Det är glädjande att se att Sverige i de yngre generationerna åtminstone, går i liberal riktning.

 • Psst! AFK ska det stå! Du kan ta bort det här när du rättat till det så märker ingen.. ;)
  .-= Anino´s last blog ..District 9 =-.

 • kinkym32

  Que ?? fattar inget ändå ,,är 50 + så jag är ursäktad :-)
  säger som vanligt ” tror på livet före döden, sedan blir det svårt ”.
  Tycker det bara ska få finnas ett namn. Anderstina…mycket enklare då.

 • WysiWyg

  Jag kan faktiskt förstå namnlagen och dess existens, även om jag inte tycker den borde existera.

  Det jag inte kan förstå är att det alltså ska sitta individer och bestämma från fall till fall. Om man nu bara MÅSTE ha den här jävla lagen så borde man iaf göra den rättssäker. Inför en lista över förbjudna namn!

  Det borde dessutom döda lagen riktigt snabbt när folk får se svart på vitt vad som är okej och inte okej.

  Och inför inga namn (eller kombinationer) som någon redan har idag då så klart. Som det där med kvinnor som heter Michael eller Ängla.

  Det som skrämmer mig allra mest måste ändå vara att han helt öppet erkänner att han blockerade namnet Änglalik pga sin egen association! Och det utan att tänka på alla andra som faktiskt HETER Engla. Ska de helt plötsligt bli tvungna att byta namn då eller?

  *suck*
  Nu blev jag sur också. Typiskt.
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • WysiWyg

  Oh, just det ja, min första tanke; nej ålder är ingen ursäkt. Faktum är att vi kräver äldre att ha mer erfarenhet och ”visdom”, och därmed större förmåga att tänka själva.
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • David

  Jag kan förstå att det finns en namnlag som hindrar föräldrar att döpa sina barn till vad som helst. Det finns folk som egentligen aldrig borde få skaffa barn, som ser dem som sina ägodelar och som kan få för sig att döpa sitt barn till t.ex. sitt favorit-fotbollslag. Jag skulle själv inte vilja heta Gais t.ex.

  När man väl är myndig borde man däremot få döp sig till vad man vill (med enstaka undantag, t.ex. varumärken).

 • Rower

  Nu vart man jue lite sugen på å byta namn igen :S