Håkan får heta Tina!

QX skriver idag om hur transvestiten Håkan Jönsson som velat byta namn till Tina Adolfsson, men fått namnbytet nekat av skatteverket, nu fått upprättelse.

Kammarrätten i Göteborg konstaterar att lagen inte säger att [juridiskt sett] män inte får ha ”kvinnliga” namn. Därmed måste skatteverkets praktik förhoppningsvis ändras. Kanske kan detta bli det som sågar fötterna av den vidriga namnlagstiftningen som plågat transsexuella i så många år.

Det är oerhört fundamentalt för den egna identiteten att ens namnval respekteras. Det uttrycker vem man är som människa, precis som ens klädval gör, fast på en ännu mer intim nivå. Att förnekas denna självklara rättighet – att definiera sig själv som människa – av en maktfullkomlig myndighet som anser sig veta bättre än individen själv vilka namn som leder till lidande för bäraren eller inte, är förstås fullkomligt hemskt.

Nu hoppas vi på gladare miner efter framtida namnbytesansökningar!

Källa: QX

Också på transsexualism.se

 • kinkym32

  Tja .. som man skulle jag naturligtvis inte vilja heta Kerstin , Stina eller Anna. Skulle vara rent förnedrande, om man nu inte tänder på konceptet.
  Uppenbart självklart…en rättighet.
  ( har lite lugnt på jobbet just nu…)

 • Anledning till att skatteverket är så emot det är att det är majoriten gammala gubbar med inprentade ”traditionella” värderingar om hur samhället ska se ut.

  Tv3s program insider tog upp det här ämnet med transvistien Pia, som inte fick ansöka om Id handlingar pga namnet. Vi männsikor måsta ha rätt till våran egen idenitet, trodde det var en självklarhet i Sverige. tydligen inte
  .-= Leen´s last blog ..Death of a Legend =-.

 • Sara MtF

  Jag är genuint transsexuell och jag mår fysiskt illa av snoppen. En verkligt vämjelig snorunge som en shemale vill ha kvar… En genuint transsexuell vill absolut inte ha den där äckliga kvar. Alla transsexuella vet dom det, och det ingår i diagnosen för ”transsexualism” (WHO F64.0). SÅ om du vill ha kvar din snopp, är du inte per definition genuint transsexuell, bara en shemale…
  Och, idag är det så att Rättsliga Rådet kräver att man ska vara genuint transsexuell för att få könet korrigerat och ny identitet.

  Läs gärna mer på http://www.gires.org.uk

 • Sara MtF: Uppenbarligen håller inte min psykiater som gav mig diagnosen med dig. Vadan behovet att kalla mig vämjelig? Transsexualism finns i två former. Primär och sekundär transsexualism. Du verkar ärligt talat ha fler störningar som oprovocerat attackerar en främmande människa för vad hon är. Stick och brinn.

 • WysiWyg

  Sara: Inte för att lägga mig i något eller så, men om jag tolkar dig rätt så menar du alltså att ”Rättsliga Rådet” (vilka nu DE är) kräver att man faktiskt vill bli av med snoppen innan man får genomgå en könskorrigering? Är inte det lite redundant?
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • WysiWyg: Sara är lite förvirrad. Vad Rättsliga rådet gör är att de bestämmer vem som får byta juridiskt kön. Det har förstås ingenting med ens egentliga kön, eller sociala kön att göra. Ens egentliga kön bestäms av biologin, ens sociala kön bestäms av omgivningen. Ens juridiska kön bestäms av byråkrater. I Sverige säger nuvarande lagstiftning att man måste vara kastrerad för att man ska få byta juridiskt kön, eftersom de inte vill att transsexuella ska ha barn. Den lagstiftningen kan man förstås tycka vad man vill om, men det har inget med ens ”egentliga” kön att göra. Det enda som ändras är att man får ett nytt personnummer där näst sista siffran markerar ens juridiska kön, liksom man får ändrat ”kön” i passet. Det är en byråkratisk och juridisk process. Om det är genom det man definierar sig eget kön så visst, men personligen kunde jag inte bry mig mindre om vad nån byråkrat på socialen anser om mitt kön.

 • WysiWyg

  Okej, tack för informationen. Jag visste faktiskt att det var något om att man var tvungen att bli kastrerad, något jag fortfarande inte lyckas få huvudet runt. Man trodde att vi skulle ha lärt oss av tvångssteriliseringarna.

  Men det gör hennes inlägg ännu mer förvirrande tycker jag. Hon motiverar alltså påhoppet med att hon har lagstiftningen på sin sida? Nåväl, antar att jag inte borde vara förvånad. Folk som är mindre logiskt behända finns i alla andra grupper, så varför inte bland transsexuella.

  Jag har en liten fördom att desto mer man får ta från samhället, juh mer man måste skärskåda sig själv etc, desto bättre blir man på att tänka och ta till sig andras situationer.

  En av de få fördomar som jag faktiskt trivs med att ha. ;-)
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • Elin

  Hej!
  Alla har rätt att heta vad de vill tycker jag :)
  Får jag fråga vilket namn du föddes till och när du bytte?

 • Elin: Nä, sorry. Namn är nära förknippat med identitet och jag vill inte att nån tänker på mig som nåt annat än Hanna. Fick jag välja hade jag alltid varit mig som jag är nu. :)

 • Sara MtF

  Hej Hanna. Det var inte din snopp jag menade med ”vämjelig”. Läser du lite noggrannare så handlar det om MIN snopp… *morr*.
  I diagnoskriteria för F64.0 för transsexualism, så anges att transsexuella har en uttrycklig vilja att leva i sitt motsatta kön, inklusive önskan att genomgå könskorrigerande operation… That’s it. Take it or leave it.

 • Hanna

  Sara MtF: Du har uppenbarligen inte koll på att det finns något som heter sekundär transsexualism, vilket är när en person inser sin transsexualism först i ett senare skede av livet (inte barndomen) och att det i den gruppen är vanligare att inte vilja genomgå könskorrigerande operation.

  http://books.google.com/books?id=pbyd7jj7n8gC&pg=PA47&lpg=PA47&dq=sekund%C3%A4r+transsexualism&source=bl&ots=LlZL-FiA_d&sig=G7Qx15AgTAzecsQhwoehQhjq-WA&hl=sv&ei=XBtmSufvCJGb_AaYusVR&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2

  Så nej, läs på och sluta tro att du har ensam definitionsrätt av termen transsexualism. Jag tror knappast du vet bättre än psykiatern som utrett mig huruvida jag är transsexuell eller inte. Att jag inte vill operera om mitt könsorgan är väl knappast ett hot mot att du vill och får göra det, så jag förstår inte vad ditt problem är?

  (För att inte tala om alla FtM som inte opererar om sig och som du i ett slag har fräckheten att säga att de inte är transsexuella trots psykiaters diagnoser).