Gud finns nog inte

Förbundet Humanisterna har startat en kampanj som heter Gud finns nog inte.

Den utgör ett test på nätet där du kan svara på frågor om du firar religiösa högtider, vad du tycker om moral och tro och andra saker. Frågor blandat med fakta om aborter etc. Intressant och kul!

Jag har eg. inte så mycket att säga om det. Det är ett värt projekt tycker jag och jag tror det förhoppningsvis få fler att ta ett aktivt ställningstagande, vilket borde vara grunden för allt man gör, men i synnerhet något så fundamentalt som vad man faktiskt står ifråga om religiös tillhörighet. Det är inget man ska göra slentrianmässigt.

Gör testet och kika var du står!

 • Klockren humanist. Men det visste jag ju redan. :)
  [rq=3374,0,blog][/rq]GTFO HADOPI

 • Big L

  Ja..testet är enligt mig inge vidare. Det är vinklat och subjektivt och manar till ställningstaganden som blir helt fel. Som exemplet om religiösa friskolor där de indirekt menar att trots att sverige har icke konfessionell skola- så skattefinanseras ändå 70 friskolor med religiös grund. Detta påstående ger sken av religiös indoktrinering i skolor- vilket är helt felaktigt. Den som är någelunda insatt i hur skolsystemet funkar ser rakt igenom denna fråga(och många fler) Skolor får i sverige i princip bedrivas hur som helst MEN INTE om de samtidigt vill ha den skolpeng som staten avsätter till varje elev. Många friskolor har inte råd att avstå från denna summa- vilket gör att man därmed även följer de svenska skolnormerna, kursplaner, styrdokument, skollagen osv. Det som gör religiösa friskolor ”religiösa” är att man efter skoltid har ex koranläsning.

  Och sen, va fasen är det för exempel som de valt ut ut koranen, Toran och Bibeln?? Snacka om att vinkla sitt urval!

  Testet är överlag helt uppåt väggarna tokigt och tendensiöst. Gör det inte.

 • Aengeln

  Klockren humanist, vilket jag inte är. Men som redan påpekats var ju testet extremt vinklat.

  Som exempel kan vi ju ta fråga om vem jag skulle pratat med om jag hade en livskris. Knappast en präst eller någon religiös ledare, och förmodligen inte en psykolog. Då återstår alternativet ”Icke-religiös medmänniska”.
  Själv bryr jag mig inte ett skit om huruvida den jag talar med är religiös eller inte. Jag skulle tala med en vän som vill lyssna. Faktum är att jag skulle mycket väl kunna tala med en präst som jag känner, men då inte i egenskap av präst.

  –A

 • Anya

  @Big L: ”Och sen, va fasen är det för exempel som de valt ut ut koranen, Toran och Bibeln?? Snacka om att vinkla sitt urval!”

  Va påstår du att de raderna inte gäller? KÄTTARE!! ;)

  Men det är helt rätt, det var lite konstiga frågor och ibland så fattades det svarsalternativ. :)

 • Det finns även en bok som hör till kampanjen. Du kan läsa mer om den här: http://www.bokengudfinnsnoginte.se/
  .-= Patrik Lindenfors´s last blog ..Gudsimperiet slår tillbaka =-.

 • Big L

  nej, inte att de inte gäller, men man kan i stort sätt hitta vad man vill i dessa böcker som kan stödja allt. Take your pick. De valde kvinnonedsättande citat för att ge stöd åt sina redan bildade uppfattningar om religionen.
  Att ifrågasätta sina perspektiv- huvudinlägget- gäller ju åt båda hållen. Är detta att göra ett aktivt ställningstagande från humanisterna? Klart som fasen att svaren blir utefter vilka frågor/formuleringar som ställs.

  För övrigt anser jag att testet bör förstöras;)