Genusgalenskap

Det här är bara så sjukt. Så totalt bortom alla rimliga proportioner. Att skattepengar går till att finansiera sånt här skit är verkligen helt beyond me.

Vetenskapsrådet är den största statliga finansiären av grundforskning vid svenska universitet, högskolor och institut. Nyligen kritiserade jag genusidéernas inflytande över svenska förskolor – men det stannar inte där.

En liten klick experter i det här landet som fått oproportionerligt stort inflytande har nämligen som uttalad målsättning att ”genusperspektivet” ska genomsyra all privat och offentlig verksamhet i landet, så även forskningen.

Inom Vetenskapsrådet finns en särskild genuskommitté med uppgift att ”verka för att genusperspektiv får genomslag i forskningen”. En sökning i Vetenskapsrådets projektdatabas ger en tydlig bild av hur långt genusvansinnet gått.

Rådet har beviljat över en halv miljon kronor för ett treårigt projekt inom musikvetenskap med titeln ”Trumpeten som genussymbol” (dnr 2008-528), där man bland annat ska ”problematisera begreppen manligt och kvinnligt och undersöka närmare de föreställningar som är verksamma och skapar trumpeten som markör för manlighet.”

– SvD

Jag vet inte vad mer jag kan säga. Vansinnet talar för sig självt. Statsfeminismen i det här landet har verkligen nått religiösa proportioner och det här är ett utmärkt exempel på varför vetenskap och forskning aldrig ska politiseras!

 • Vad trevligt att du är artig nog att tipstacka mig! :p

 • Daniel Brahneborg

  Det finns även ett projekt för att göra en rondell jämställd… :)

  http://genusnytt.wordpress.com/2009/09/02/rondell-ska-bli-jamstalld-for-800-000-kr/

 • brynolf

  Det där har varit på tapeten förut, men det är ju inte mindre tokigt för det. Trumpeten, med ett hål fram och ett bak, är naturligtvis en kvinnosymbol. =S
  .-= brynolf´s last blog ..På tal om MP3ors ruttenhet =-.

 • Jag tycker det låter intressant, forskningen. Och forskning är ALDRIG avpolitiserad, hur mycket propaganda man än skapar om att den är det, hanna. ;) Folk har helt enkelt vant sig vid att vetenskap är sanning (jag har hört många gånger någon säga ”det är vetenskapligt bevisat!” utan att hänvisa till hur undersökningen gick till) och den sanningen är oftast centrerad på det manliga tänket. Det var inte länge sedan kvalitativa metoder inom samhällsvetenskapen fick genomslag bland de manliga, respekterade positivisterna, och kräver man evidensbaserad kunskap som kräver sannolikhetsmodeller med väldigt höga krav förlorar man mycket viktiga frågor man kan undersöka som helt sonika inte sponsras för att det inte anses vara ”vetenskapligt nog”.

  Ner med patriarkatet! :)
  .-= Ava Avane Dawn´s last blog ..War games, digital terrorism and artificial minds =-.

 • Daniel Brahneborg: Äntligen görs det något åt det problemet! Jag vet inte hur många gånger jag åkt genom en rondell och reagerat med avsky på hur ojämställda de är! Att ingen tagit tag i det här förr?!!