För lite demokrati, lösning; avskaffa demokratin

Demokrati betyder folkstyre. Verkligt folkstyre är förstås precis vad det låter som. Medborgarna styr genom att rösta igenom lagar.

Vi har inte demokrati. Vi har representativ demokrati. Det betyder att vi väljer vem som ska bestämma över oss.

Sossarna har länge tillhört den politiska adel som kommit att ta sin makt för givet. Detta är nu ett minne blott, sedan man först tappade makten i förra valet och sedan dess – med en partiledare som inte ens sossarna själva vill rösta på – fortsätt tappa.

Ett år kvar till riksdagsval och chansen att sossarna vinner där känns minimal. Att byta partiledare är det dock inte tal om. Det finns inte tid.

I senaste EU-parlaments-valet gjorde sossarna ett historiskt dåligt val. Det sämsta resultatet sedan allmän rösträtt infördes. Eftersom sossar aldrig kan erkänna nederlag (ni vet hur det är i kommunistländer) så var Sahlins förblindade respons given; ”det blåser grönröda vindar”. Ja, kanske i sosseuniversum.

Och när folket inte förstår sitt eget bästa så är det ju tydligen sossarnas ansvar att ta tag i saker och ting, eftersom de ser sig själva som synonyma med ’folket’. Dvs, kan inte folket rösta som dom ska så får man överlåta det till politikerna.

Det tycker iaf Håkan Juhol (s):

Han ser dock en annan lösning som skulle innebära att det inte blir något val alls.

– Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat i stället för för kanske 15-20 procent som valdeltagandet ligger på i vissa länder nu.

Östran lokaltidningen

Kanske det helt enkelt är så att sosseprojektet EU inte har någon folklig förankring generellt, utan bara är en politikers lekstuga där de kan utvidga sin makt och ta ännu mer av våra pengar, för att sedan leva som adel på medborgarnas bekostnad?

Sen att vi vet av erfarenhet att folkomröstningar inte tas på allvar av politikerna gör ju knappast att det finns större anledning att delta i dem. Vi vet ju hur det ser ut med Irlands omröstning av EU-konstitutionen. ”Rösta tills ni röstar rätt” är sossarnas melodi.

Margot Wallström t.ex. såg inte poängen i att Irländarna röstade emot EU-konstitutionen utan menade att det viktiga nu var att förklara för EUs medborgare varför de ska rösta annorlunda. Det är politikerförrakt det. Politikers förrakt för folket.

Andra om detta:
HAX