Filmtjänster online sämre än dvdbutiker

På tio års tid har filmindustrin ännu inte lyckats uppbåda någon Internettjänst för nedladdning av film som tillgodoser det som konsumenterna efterfrågar. IDG gjorde ett test mellan olika tjänster för att se vad de egentligen lever upp till. Två av dem fick genast stryka på foten, eftersom de streamar materialet och man inte får tillgång till filmen i någon egentlig mening. Det är snarare frågan om en sorts starkt begränsad hyrning.

Vad utmärker de olika butikerna? Uselt urval är det första som slår oss, vilket verkar vara ett spritt problem. Antagligen resultatet av att filmbolagen egentligen inte alls vill sälja sin film i digital form. De vill sälja plastbitar!

Hutlösa priser är det andra.Medianow kan man t.ex. köpa ett nedladdningsexemplar av filmen The Dark Knight för 139 SEK. Jag förmodar att det inte är DVD-kvalité, eftersom den ska gå att ladda ner inom rimlig tid, men även om det vore DVD-kvalité, så finns samma film att köpa hem i fysiskt DVD-exemplar, dubbel-DVD-utgåva från Play.com för endast 5.99£ inkl frakt. Det motsvarar ca 71 SEK. (Blue Ray-versionen kostar 14.99£, 178 SEK.)

Problemet med dessa tjänster är att de helt enkelt är för dåliga. De erbjuder inget mervärde jämfört med illegal nedladdning (vilket en fysisk utgåva faktiskt gör, varför jag från och till gärna köper orginalspel från play.com som inte har svenska, hutlösa priser), och de innehåller i regel kraftiga inskränkningar i vad man kan göra med filen man laddat ner.

Jämförelsen kan sammanfattas med följande:

The Pirate Bay:
+ Enormt utbud
+ Gratis
+ Enkelt inga kopieringsskydd
+ Snabb överföring
+ Filmer/avsnitt finns ute väldigt snabbt
– Olagligt

Filmtjänster:
– Skralt utbud
– Dyrt
– Kopieringsskydd (oftast), krångliga format
– Filmer avsnitt kommer efer ett halvår typ.
+ Lagligt