Filmtjänster online sämre än dvdbutiker

På tio års tid har filmindustrin ännu inte lyckats uppbåda någon Internettjänst för nedladdning av film som tillgodoser det som konsumenterna efterfrågar. IDG gjorde ett test mellan olika tjänster för att se vad de egentligen lever upp till. Två av dem fick genast stryka på foten, eftersom de streamar materialet och man inte får tillgång till filmen i någon egentlig mening. Det är snarare frågan om en sorts starkt begränsad hyrning.

Vad utmärker de olika butikerna? Uselt urval är det första som slår oss, vilket verkar vara ett spritt problem. Antagligen resultatet av att filmbolagen egentligen inte alls vill sälja sin film i digital form. De vill sälja plastbitar!

Hutlösa priser är det andra.Medianow kan man t.ex. köpa ett nedladdningsexemplar av filmen The Dark Knight för 139 SEK. Jag förmodar att det inte är DVD-kvalité, eftersom den ska gå att ladda ner inom rimlig tid, men även om det vore DVD-kvalité, så finns samma film att köpa hem i fysiskt DVD-exemplar, dubbel-DVD-utgåva från Play.com för endast 5.99£ inkl frakt. Det motsvarar ca 71 SEK. (Blue Ray-versionen kostar 14.99£, 178 SEK.)

Problemet med dessa tjänster är att de helt enkelt är för dåliga. De erbjuder inget mervärde jämfört med illegal nedladdning (vilket en fysisk utgåva faktiskt gör, varför jag från och till gärna köper orginalspel från play.com som inte har svenska, hutlösa priser), och de innehåller i regel kraftiga inskränkningar i vad man kan göra med filen man laddat ner.

Jämförelsen kan sammanfattas med följande:

The Pirate Bay:
+ Enormt utbud
+ Gratis
+ Enkelt inga kopieringsskydd
+ Snabb överföring
+ Filmer/avsnitt finns ute väldigt snabbt
– Olagligt

Filmtjänster:
– Skralt utbud
– Dyrt
– Kopieringsskydd (oftast), krångliga format
– Filmer avsnitt kommer efer ett halvår typ.
+ Lagligt

 • Johan Svensson

  Mmm, även om man bortser från frågan om pris och legalitet så är TPB vida överlägset. Man vet vad man får, man vet att det funkar. Köper jag en nedladdad film och tankar den till min PC är det inga som helst garantier att jag kan kopiera den till min Macbook och se den där.

  Jag kan rentav ge bra argument för hur TPB ger bättre kundinformation än kommersiella verksamheter.

  Johan Svenssons senaste bloggpost..Canonical URLs in WordPress

 • Mikael Hedberg

  Mycket bra sammanfattning. Vet du om det gjorts någon liknande genomgång av musiktjänster?

  (Nitpicking: Stavfel i Filmtjänster: Står ”syrt”, antar att det ska vara ”dyrt”)

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost..The Classics

 • Om vi snackar spel tycker jag Steams affär funkar bra, Left 4 dead för 29.90 euro vilket är i nivå med de billigaste nätförsäljningssajterna för fysiska spel. Rekommenderas alltså.

  Patriks senaste bloggpost..Lördagslunch: karbonararester med fänkålsfrön

 • Johan

  IDG missade dock Headweb.

  – DRM-fritt
  – DVD-image
  – BitTorrent distribution (samt streaming)
  – ”Seed points” (tjäna credits till butiken genom att seeda)
  – Rimliga priser

  Finns dock en del nackdelar.

  – Kan endast använda deras BitTorrent klient
  – Dåligt utbud (filmbolagen vägrar go med på drm-fritt)

  Ok detta inlägg kanske ser ut som marknadsföring men ett att använda sig av tjänster som går åt rätt håll är ett bra sätt att påverka.

 • E-mannen

  Tipsar om en post med förslag på vad som behövs för att slå ut merparten av den illegala fildelningen:
  http://forum.piratpartiet.se/Topic138541-110-1.aspx

 • Det är ju precis här det hänger. Att det erbjuds inte tillräckligt bra lagliga alternativ i digitalform.
  Och om jag har uppfattat det rätt, så är det inte jättesvårt att få tag på filmer i bra kvalitet på t.ex. tpb om man vet vad man letar efter?

  malokis senaste bloggpost..Sekreterare ute i fältet!

 • Andreas

  The Pirate Bay:
  + Bättre kvalité

  Allting släpps ju i åtminstone i 720p nu, och filmer 1080p. Dessutom finns alltid sample för att kontrollera kvalitén på scenerellar. Nu vet jag inte vad det är för kvalité på dom där lagliga sidorna men.. antar det inte är 1080p och antar att jag inte kan spela upp filmerna på min popcorn hour =)

 • Fredrika

  Mera nitpicking. För att beställa från Play.com till utanför UK så måste man välja Euro som valuta, och då blir det €7,99, vilket ger 89kr inkl frakt, men prispoängen är ändå giltig.

  Sen är den utgåvan dom säljer på Play utan svensk text. I Sverige finns faktiskt 2-discarn för 79kr + eventuell frakt.

  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=344760

  Sen finns det mer på minuskontot med onlinetjänsterna, oftast ställer dom krav på proprietära amerikanska operativsystem och mjukvara som man inte har någon som helst kontroll över. Det faller i viss mån in under ”filformat”, men bör ändå förtydligas ordentligt, då sådana krav inte återfinns inom fildelningen.

  Minus är även att man ekonomiskt stödjer företag och dyl. som lämnat positiva remissförslag till Ipred. Tills fildelningen är legaliserad fullt ut ska man aldrig stödja eller använda sanktionerade tjänster från bolag som motarbetar fildelningen, och står bakom Ipred och liknande otyg.

  Sen är det faktiskt den svenska upphovsrättslagstiftningen som är problemet med dom lagliga tjänsterna, eftersom den ger kontroll till upphovsrättsinnehavaren att bestämma filformat, pris och dylikt, trots att det är återförsäljaren som gör allt arbete, och borde få bestämma sådant, i enlighet med marknadens önskemål och fri konkurrens.

  I andra länder som har sundare upphovsrättslagar, så skapas vettiga tjänster som ZML, där Dark Knight kan laddas ner i DRM-fria filformat för mellan $2 till $5 beroende på upplösning och codec, samtidigt som fildelningen frodas. Alltså är inte fildelningen det som hindrar vettiga onlinetjänster, utan det är enbart URL och upphovsrättsinnehavarna:

  http://www.zml.com/movie/dark-knight-the-212286.htm

  Upphovsrättsinnehavare ges inte kontroll att bestämma över radiostationer vad för musik dom får spela, i vilka filformat, och hur dom ska få betalt av radiostationen, och hur radiostationen ska ta betalt, och hur mycket, av lyssnarna, och samma reglering i URL borde självklart gälla alla onlinetjänster där återförsäljaren står för allt arbete med distributionen.

 • Pingback: Illusionen om att ipred gynnar artisterna « Nakiame()

 • maloki: Det är hur lätt som helst. De flesta vill ju ha samma sak, så man tittar var de flesta laddar ner och har kommenterat och satt betyg. Är det inte något hemskt ovanligt man letar efter så går det snabbt att hitta en film i bra kvalité.

 • Holiace

  Så länge de olagliga alternativen är bättre för oss så kommer vi inte betala.

  Om om vi blir bötfällda så har var ändå inte råd att betala för de lagliga alternativen i alla fall.

 • Xaerim

  Patrik fick min kopia av L4D för 15 pund genom att de hade en kampanj för enbart England. I korta drag, en kompis till en kompis hade en kompis som bor i England. Jag skickade över 185kronor till min kompis, som la över det till hans kompis kompis paypal som gav mig L4D som en gåva genom steam.

  Dagen då storföretag inte längre delar in internet i fysiska nationer finns det antingen inte längre storföretag eller så har alla politiker, äntligen, hittat on-knappen på sina datorer.

  Vilket som inträffar först är det valfritt att drömma om.

 • ST

  maloki, ”Det är ju precis här det hänger. Att det erbjuds inte tillräckligt bra lagliga alternativ i digitalform.”

  Subjektivt sett erbjöds det inte ens tillräckligt med filmer i analogt format, dvs VHS, som trots allt inte övertogs av DVD för än 2003 i USA. Utbudet på VHS, som trots allt blev omfattande i slutet på nittiotalet, början av 2000-talet, inte lika omfattande här i Sverige men ändock, var ändå bara en bråkdel av allt som producerats för utgivning, dvs publik.

  Kolla SVT, det som tillgängligt som repriser, DVD, eller streaming är mindre än 5% (om jag inte mins fel), av hela deras katalog utbud. Detta trots att det blev lika billigt som en fjärt i oceanen, tar kanske ett par år till innan det blir i universum, för flera år sedan att rekonstruera gamla ”reels” till en bildkvalité som överstiger dagens HD-format, då dom ”gamla” filmrutorna trots allt innehåller mer bildinformation/upplösning per ruta än vad en 1920*1080 progressiv bild innehåller (ljudet är mycket bättre, men förvisso fortfarande i mono eller stereo, men vad gör det med Dolby DPLII).

  Digitalt utrymme är inte särskilt dyrt idag heller, en ”full-HD” film tar upp, med diverse ljudspår och texter, mindre än 60GB. Och diskar köps precis som allt annat, per order av tusen, för att få det så billigt som möjligt. (Inte för att majoriteten av konsumenter bryr sig så mycket om ”full-kvalitét, men ändock.)

  Utbudet har minskat för varje nytt format. Trots att det blivit enklare och billigare att bistå efterfrågan. Hade kvalitén spelat roll hade Laser Disc:arna tagit kol på VHS, och DVHS tagit kol på DVD (fast DVHS var aldrig till för den bredda massan, men trots allt förre både HD-DVD och Blu-Ray). :/

  ”Och om jag har uppfattat det rätt, så är det inte jättesvårt att få tag på filmer i bra kvalitet på t.ex. tpb om man vet vad man letar efter?”

  Kvalité är subjektivt. Men nej, i Sverige är det inte svårt att få tag i bättre kvalité från TBP än från SVT, Viasat, Canaldigital, etc. Dels pga av att hårdvaran, digitalboxen suger för dom flesta digitalboxar som används endast petar ut en analog signal, dvs digital signal in, konvertering, analog signal ut. Det blev faktiskt inte lagligt för EU/Sverige att ”ha” enkla digitalboxar som petade ut en digital signal, om man får tro MPA(A), i praktiken handlade det om idioter som följde MPA(A)s eget reglemente istället för att utnyttja lagen, egentligen.

  Lägg till att det fortfarande, 2009, efter fem år endast existerar hela 12 HD kanaler, och vill man ha alla, lagligt, så kostar det 6000+ kr per plus Radio och TV licensen plus Hårdvara (som helst är låst till specifik idiot leverantör), och ett fattigt HD-ondemand utbud, fortfarande.

  2007 fick USA ca 100 nya HD kanaler. USA har haft HD-TV sedan slutet av 90-talet, och var det enda land där Digital-VHS fanns (det var bara den regionen, 1, som titlarna släpptes i, den andra regionen var), Japan sedan början av 90-talet.

  Det är ingen som vet hur många full längds filmer som existerar i världen, men det antas vara över en eller två miljoner. Lägg till TV program och serier. Vilket skulle göra att det som går att få tag på via, VHS, DVD, och HD, ligger på mindre än 10 procent. (Fast det förstås i dag är det ganska billigt att köpa gamla ”reel” projektorer, hehehe, filmerna är å andra sidan dyrare.)

 • Kenta

  Kan tipsa om http://www.nibzter.com Bara Dvdrips dvdscreeners r5’s och stream alternativ finns.. updaterar varje dag också, plus att alla nya filmer som kommer ut på torrents kommer ut lika snabbt där! och torrents e så jävla drygt ibland ^^