Filmcensuren avskaffas

Eg. tycker man det är konstigt att det ens funnits filmcensur, men ja, för er som inte känner till det – Sverige har censurerat film fram tills nu.

I praktiken har det dock inte varit någon särskilt aktiv verksamhet sedan 80-talet. Ni minns när videovåld fick skulden för att ungar skadade varann (dvs innan Marilyn Manson, datorspel och Internet). Förutom i porren då, som fortfarande inte får innehålla BDSM.

Det argumenteras för avskaffande bland annat för att det ”ändå går att få tag på filmer ocensurerade på annat håll” (dvs genom Internet). Det gäller förstås sk ”våldsporr” också.

Censur är ett ingrepp på informationsfriheten. Det hör inte hemma i ett liberalt samhälle. Simple as that.

Hanna skriver också om det här.

Johanna Nylander på Metro

 • Daniel Wijk

  Håller helt med. Bort med tramsigheterna. Men ni kan ju driva kvar det som ett företag ifall filmer vill ha ratings vad gäller lämplighet för barn om ni vill.

 • Ja, så länge det inte går skattepengar till det. Ser inte nån som helst anledning till att konsumenttjänster ska drivas av staten. Det finns alla incitament för att skapa ratingtjänster i privata företag.

 • kenny_lex

  Nej! Tar de bort censuren?
  Nu kommer ju alla springa omkring och döda varandra på grund av traumatiska filmupplevelser.

 • Mårten Fjällström

  Så fildelning dödade filmcensuren? Intressant.

 • Manen

  mårten: nja censorerna tror jag fattade runt nittifem att internet skulle göra deras jobb ganska meningslöst ;)

 • Apropå, för att vara lite jobbig och tjata, kommer du fortsätta din sexualpolitiska serie? Oj vad länge sedan det var nu…