Fildelningskulturen och Antidemokratin

Karl Sigfrid skriver två intressanta och läsvärda artiklar om upphovsrätten och den sortens reform som främst Piratpartiet, men också enskilda politiker (av vilka Karl Sigfrid är en) har förordat sedan flera år tillbaka.

I korthet handlar det om att upphovsrätten behöver ses över, eftersom den hämmar snarare än främjar kulturskapande. Ett exempel görs:

I februari 2007 spelade Stephanie Lenz in en video på sin ettårige son Holden som glatt dansade runt i lägenheten med en gåstol. För att kunna dela upplevelsen med andra laddade hon upp videon på Youtube. Filmen blev en succé bland släktingar och vänner, och allt var frid och fröjd. I fyra månader.

Sedan såg juristerna på Universal Music Group videon, och hörde framför allt vad Holden dansade till. Det var Let’s Go Crazy av Prince. Universal skickade ett brev till Youtube och krävde att videon skulle tas bort eftersom den inkräktade på deras upphovsrätt.

Även den som vill att samhället ska prioritera jakten på ungdomar som olovligt lyssnar på musik måste tycka att upphovsrätten ska syfta till att skydda ekonomiska värden. Familjen Lenz videoinspelning är 29 sekunder lång, och ljudkvalitén på musiken i bakgrunden är fruktansvärd.

Universal tyckte ändå att en rimlig ersättning för Stephanie Lenz tilltag var drygt en miljon kronor. Juridikprofessorn Lawrence Lessig studerade fallet och konstaterade att Universals skivbolagsjurister i alla fall tagit till sig budskapet från Prince. Let’s Go Crazy.

Källa: SvD

Givetvis är det vansinne, men samtidigt också helt typiskt för hur dessa giganter missbrukar upphovsrätten för att krama varje möjlig slant ur vanligt folk som omöjligen kan skydda sig mot dessa giganter civilrättsligt. Samtidigt som Svenska staten, EU och andra länder, villigt böjer sig bakåt i ivrig strävan att tillfredställa deras minsta förfrågningar. Det är vämjeligt att bevittna.

Upphovsrätten handlar inte längre om att skydda den enskilde upphovsmannens rätt till att styra över sitt eget verk, en rätt som i praktiken är omöjlig att upprätthålla i en digital värld där alla kopierar allt och hela tiden – den handlar om att stärka de redan starka, på de svagas bekostnad.

Inte nog med detta. Man vill genom det odemokratiska och i hemlighet förhandlade ACTA-avtalet höja dessa skadestånd!

ACTA-organisationen ska enligt förslag aktivt stödja internationella upphovsrättsorganisationer som IFPI, och blir därmed en integrerad del av ett redan inflytelserikt särintresse. Kanske inte så märkligt med tanke på att upphovsrättslobbyister, till skillnad från medborgare och folkvalda, har full insyn och rätt att medverka i förhandlingarna.

Källa: Expressen

Och eländet fortsätter…

Hemlighetsmakeriet är särskilt allvarligt med tanke på att ACTA-avtalet kan påtvinga Sverige ny lagstiftning. Lagstiftningsprocessen ska vara öppen och kunna granskas av medborgarna. Processen som ska leda fram till ACTA-avtalet är omöjligt att granska, inte bara för allmänheten utan även för riksdagsledamöter och Europaparlamentariker.

Piratpartiet har uppmärksammat ACTA länge. Precis som vi uppmärksammade FRA, IPRED och alla andra dylika förslag, långt innan de trädde i kraft. Tyvärr kommer genomslaget hos gammelmedia allt för ofta för sent. Det är viktigt att få in Piratpartiet i politiken, så vi kan påverka politikerna på plats i EU och i Riksdag! Bara då kan vi påverka makthavarna i tid, för att stoppa och vända denna antidemokratiska utveckling där företag får allt större makt, medan individen offras villigt av de som ska föreställa våra folkvalda representanter.

Rösta Pirat i EU-valet!