Fildelning för dummies (och Bard)

Alexander Bard har en artikel på Expressen idag (Sidan 4) där han föreslår att uppladdare och artister ska gå ihop så att uppladdarna blir den nya tidens distributörer och ”butiker”.

Ja, det låter ju jättefint, om man inte har en jävla aning om hur fildelning funkar.

För er datorhandikappade människor som liksom Alexander Bard förmodligen aldrig använt fildelningsprogram som t.ex. utorrent ska jag försöka förklara det här så simpelt som bara möjligt;

Det är SAMMA personer som sprider musiken i alla riktningar. Både ”upp” och ”ner”. Det finns inte en grupp nedladdare och en grupp uppladdare. Det är alltså SAMMA människor. Förstått?

Hela konceptet fildelning är populärt just därför att alla får mer än de ger och det är möjligt eftersom det inte finns någon begränsning på hur många kopior man kan göra i den digitala världen. En låt eller en miljard kopior av samma låt, det saknar betydelse. I den digitala världen finns inget sådant som exemplar. Det är ett värdelöst begrepp när allting kan kopieras oändligt antal gånger.

För att förstå detta måste man lämna den fysiska världens begränsningar och regler, som att saker har en begränsad form och utsträckning, att ägande är en nödvändighet för att saker är förgängliga och begränsade. På Internet är inget i teorin begränsat. Allt du kan få in i Internet-världen kan kopieras oändligt. Det kan plötsligt ”ägas” av alla.

Därmed blir allt som kan digitaliseras också som enskilt exemplar värdelöst. Din droppe vatten saknar värde oavsett om du lagt ner en livstid på att skapa den, för det finns ett hav bakom ryggen på oss där vem som helst kan dricka sig uttråkad.

Man kan tycka att någon filosofiskt bevandrad som Alexander Bard borde ha de bästa av förutsättningar för att greppa denna nya värld mer förutsättningslöst, men nej, han är fast i den fysiska världens begränsningar och verkar inte förmå sig kunna tänka utanför dessa ramar. Så nej, tyvärr Bard, men din innovativa lösning saknar förankring i den digitala världen, hur förnuftig den än verkar AFK.

Man kan inte tillämpa liberalismens principer för den fysiska världen i den digitala där inte samma fundamentala lagar och principer gäller. Tänk om, tänk rätt.

Källa: Expressen