Federley mot sexköpslagen

Det ska bli intressant att se om Sverige och samhällsdebatten mognat, eller om Federley får springa gatlopp nu. Han har nämligen på debattsidan i Aftonbladet uttryckt sig kritiskt mot sexköpslagen. Jag har sett bättre formulerade argument, men det väsentliga finns där.

Sexköpslagen funkar inte för det den är tänkt, den reglerar bara frivillig sexhandel för trafficking är reglerat i annan lag, den förstärker horstigmat och utanförskapet för redan utsatta osv.

Jag har dragit i det här ämnet otaligt många gånger, det är roligt se en riksdagsman som vågar nu ta upp det i en motion för att avskaffa sexköpslagen. Samtidigt, en knapp vecka innan FRA-omröstningen har jag svårt få annat än taskiga associationer när jag ser Fredrick Federley.

Gudrun Schyman å andra sidan går förstås på i totalt motsatt riktning. Hon vill ha kriminaliserat allt sex som sker av ”fel” anledningar. Om du har sex för att minska ångest t.ex. så är det fel enligt Schyman. På sedvanligt feministiskt manér är kvinnlig sexuell lössläppthet alltid ett självskadebeteende, att hon får betalt för det gör inte saken bättre. Det bara understryker hennes utsatthet. Det är en paradox medger Schyman, och kallar det i sedvanlig flumgenusretorik för ”genuskontraktets starka och oskrivna lagar”.

Vem sa något om kvinnlig sexuell frigörelse? Bara inom ramen för kärlek och tvåsamhet, gratis och i lagom dos. Pengar är bara makt i mäns händer. Precis som den som säljer något bara har makt om det är en man. Kvinnor är offer per definition, oavsett de säljer, oavsett de tjänar pengar, oavsett vad de gör. Därför behöver patriarkatet ersättas av staten, att ta hand om den omyndiga kvinnan som inte kan tillåtas leva oskyddad från konsekvenserna av sina egna val. Sådan är feminismens resonemang.

Ja, då ska vi löpa linan ut och börja inrätta utbildningar. En särskild gymnasielinje för sexsäljare, med påbyggnadskurser och karriärmöjligheter. Avtalsenliga löner, fackliga rättigheter och kollektivavtal, a-kassa och pensionsavsättningar. Ett arbete som också Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda arbetslösa. Vilka ser det som en önskvärd utveckling?

Precis som för de lagliga yrkena strippa och porrfilmsskådespelare idag menar Schyman? Eller vilken värld lever hon i? Givetvis ska sexsäljare åtnjuta samma sociala skydd som alla andra yrkesgrupper. Menar Schyman verkligen att stigmat mot sexsäljare tjänar ett gott syfte? Avtalsenliga löner, fackliga rättigheter och kollektivavtal, a-kassa och pensionsavsättningar är en självklarhet som ska omfatta också den som säljer sex. Att höra annat från en kommunist, känns ärligt talat konstigt. Det brukar inte vara vi liberaler som måste ta dessa friheter under försvar. Tydligen dock när det kommer till utsatta sexsäljare, ty där har empatin från Schyman nått sin ände.