Empire Total War

Jag har varit lite dålig på att blogga den här veckan. Dels är jag lite mätt på övervakningsgrejset. Det kommer hela tiden nya saker, utvecklingen är på väg helt åt helvete och man har nog att följa med i Svensk idioti, men sen tillråga på det så kommer ännu mer vansinne från EU. Det är tröttsamt, minst sagt.

Istället har jag arbetat och spelat spel. Empire Total War. Ett game tar ca 6h (och då kör jag automatiska strider), så det blir inte så mycket tid över till annat då. Jag har försökt att metodiskt lära mig vad man ska fokusera på i form av byggande av olika byggnader och forskning och kommit fram till några fundamentala ”regler” att förhålla mig till.

1. Säkra inkomster. Dvs., bygg farmer och annat som är billigt för att se till att du har så många uppgraderade inkomstkällor som möjligt.

2. Forska på forskning, dvs. förbättra den hastighet med vilken du kan tillgodogöra dig ny utveckling. Det skapar orolighet eftersom ett upplyst folk inte vill ha en kungamakt, men det är ganska billigt åtgärdat med lite billig militia i de städer där folk är bråkiga. De värsta upproren pga upplysning kommer dessutom först senare i spelet.

3. I andra hand, forska på resurser, och militär löpande ”vid behov”. Här är fördel om du inte har en sjömakt, för då måste du dessutom forska på att utveckla skeppen och det tar resurser från armén.

4. Försök få en religiös skola i varje stat. Det lugnar befolkningen och är mer effektivt än att ha en missionär där. Dämpa också risken för uppror i nyinvarderade stater genom att först ”mjuka upp dem” med missionärer. Det är särskilt effektivt i Nordamerika eftersom Indianerna verkar särskilt lättövertygade att överge sin animistiska övertygelse.

5. Sparka dåliga ämbetsmän. Dina regeringsmedlemmar har olika begåvningar, har du mer begåvade människor i oppositionen, sparka sittande regeringsmän på de positioner som är av större vikt, t.ex. beskattning.

6. Börja redan tidigt att försöka skapa handelsrelationer. Ibland vill t o m ”hostile” nationer handla med dig, så gör ett försök! Handel ger gratis resurser.

7. Kriga inte om du inte kan vinna. Det kostar onödiga resurser som kunde kommit till bättre användning.

8. Testa varje land på enklaste svårighetsgraden innan du höjer. Mycket av taktiken ligger i att invardera rätt stater i rätt ordning och att prioritera för att uppnå sina mål innan tidsfristen löper ut. Onödiga vunna strider är fortfarande onödiga vunna strider.

Om någon har andra tips att komma med så tar jag gärna emot dem!