”Du behöver inte större bröst, men du är lite fet…”

Jag vet inte om det var så Gud formulerade sig, när han sa till Ace of Base-Jenny att hon inte behövde förstora brösten, utan att hon dög som hon var. Ja, förutom att hon var lite tjock då, för fettsugningen hade Gud tydligen inget emot.

Jag stör mig nåt fruktansvärt på den här skenheliga ”du duger som du är”-mentaliteten som finns i Sverige. Du duger inte alls som du är. Du kan alltid bli snyggare och bättre. Sen kan du intala dig vad du vill för att slippa ångest, men sanningen är den att är du snygg så får du fördelar.

Större bröst ger högre lön för kvinnor, det är t.ex. fastställt. Och är du snygg så blir du generellt bättre bemött som människa, oavsett kön.

Att då hellre lägga pengar på en platt-tv än att förbättra sitt utseende är bara dumt. Det är din kropp du lever med dygnet runt och varför inte lägga pengar på det du får ut maximal glädje av ist för en TV som är värdelös efter ett halvår?

Idag är dessutom plastikkirurgin så utvecklad att du inte behöver se fake ut för att du opererat dig, så länge du går till rätt kirurg vill säga. Det är förstås helt och hållet ditt eget ansvar att läsa på och kontrollera alla fakta, så du inte gör något du ångrar. Det är ju trots allt din kropp du ändrar på, inte tapeterna i vardagsrummet.

Men att säga att ”du duger som du är”, när sanningen är att du inte alls duger, det är bara skenheligt. Du kan alltid bli lite snyggare och du kommer få fördelar i tillvaron om du är snygg. Att hymla om det är bara fånigt. Nä, strunta i den där TV-apparaten och lägg pengarna på dig själv ist. Kanske en hårtransplantation, läppförstoring, piercings, tatueringar, bröstförstoring, fettsugning, tandblekning eller något annat?

Framförallt ger det dig en helt enastående skjuts i självförtroende och det i sig kommer påverka din tillvaro enormt. För ärligt talat, vem vill inte känna sig snygg?

Döda jante.

Även hos: Lisa.

 • Vet man om att större tuttar kommer få en att må bättre och bli snyggare, så håller jag med dig. Go for it! Men av vad jag sett av plastikoperationer är det inte direkt säkert, vare sig lycka eller sexighet är garanterat. Långt därifrån. (Och nu pratar jag inte om din, absolut inte! Du verkar jävligt nöjd, gott så.)

  Personligen skulle nog en platt-TV göra mig bra mycket gladare än en plastikoperation. Betyder det att jag redan är perfekt eller är jag en tragisk lost cause? :)
  .-= Hanna´s last blog ..Lökringar =-.

 • v

  Jag tycker du generaliserar lite när du säger att om man är ”snygg”, så blir man ”bra” bemött. Snygga människor råkar förmodligen oftare ut för sexuella trakasserier och våldtäkter. Och jo, man duger som man är. Jag tycker inte att jag är supersnygg, men jag DUGER. JAG är nöjd. Sen kan alla se bättre ut, men varför ens reflektera över det om man är nöjd med sitt utseende som det är? Känns som att bara reflekteringen i sig kan sätta igång ångest och försämra ens självförtroende.

 • Mikael Hedberg

  Nja… det beror väl på hur man definierar ordet ”duger”. Jag tycker man mycket väl kan säga ”du duger som du är”. Själv ser jag dock inte ordet ”duga” som något särskilt positivt.

  ”Får väl duga” är lite annat än ”fantastiskt snygg”.

  Det stora problemet är att man inte tillåts vara bättre än någon annan och speciellt inte tycka att man är bättre än andra. Därför är det också fult i Sverige att sträva efter förbättring, särskilt om den förbättringen kan få andra att känna sig mindre värda. Det är helt enkelt i vanlig ordning bättre att alla är halvfula och mår halvdåligt än att några är snygga och andra är snyggare, några mår bra och andra mår bättre.
  .-= Mikael Hedberg´s last blog ..Diskriminering och maktmissbruk hos socialtjänsten =-.

 • Andreas Eriksson

  Jag kan inte riktigt hålla med dig här Hanna, materialist som ajg är så är jag väldigt förtjust i platt-TVn. Alltså, jag håller med om att den som känner att en plastikoperation boostar självförtroendet bör genomföra en. Jag är däremot jävligt osäker på om det för särskilt många finns ett samband mellan självförtroende och utseende (något jag inte alls märkte av i mitt fall när jag gick från ”fat” till ”fit”) eller om det ens är optimalt att vara väldigt attraktiv.
  Du skrev: ”dumt. Det är din kropp du lever med dygnet runt och varför inte lägga pengar på det du får ut maximal glädje av”
  Det jag är väldigt osäker på är hur mycket glädje man egentligen får ut av att vara extra snygg. För vissa personer och vissa livsstilar är det kanske viktigt, men för många så tror jag snarare att hela skönhetsgrejjen är en hetstrend som aldrig kommer att sluta, oavsett hur bra man ser ut och att den glädje man upplever är väldigt lite knuten till ens utséende.

 • Olof

  Frågan du glömmer att ställa, är varför ska man överhuvudtaget duga utseendemässigt?
  .-= Olof´s last blog ..Running for office =-.

 • Jenna

  Jag har länge tänkt i dom spåren själv. Tills jag börja inse att de flesta förutom jag var lyckliga pågrund av de nöjer sig och letar efter det dom är bra på istället för försöka bli bättre. Nu funkar detta inte på mig och längtar själv efter mina egna sillicon till nästa år =) Lets get more säxy!

 • Olof: Jag har redan besvarat det; därför att folk behandlar snygga människor bättre.

 • Therese

  Jag skulle ju inte köpa någon platt-tv då…

 • Sanna

  Nu tycker jag att du är lite dum, för vad är det som säger att man måste opereras ör att bli snyggare?
  Man kan träna, och ge gärnet för det, eller så kan man klippa håret i en snygg frisyr, köpa snyggare kläder eller använda sig av makeup.
  Alla människor behöver inte drastiska saker som kirurgiska ingrepp för att bli nöjda över sig själv, och dessutom, det som är snyggt för en person är i sin tur skitfult för någon annan.
  Jag vet många som tycker att silikonbröst är det vidrigaste som finns, och samtidigt känner jag många som tycker att är hur hett som helst.
  Själv är jag av åsikten att man gör vad man vill så länge man mår bra av det själv.
  Men att generalisera att alla mär bättre av att göra kirurgiska ingrepp eller andra modifications är bara dumt.
  Människor mår bra av olika saker.

 • Richard

  Varför skulle någon som är individualist och dessutom ”alternativ” bry sig om vad andra människor tycker?

  Dessutom är ”snygg” föränderligt och relativt, när du blir snyggare så är det bara i förhållande till andra som då i sin tur blir fulare. Ska vi verkligen behöva ägna oss åt en utseendemässig kapprustning också? Måste allting vara en tävling?

  Problemet ligger i självkänsla, behovet att duga (i andras ögon), att passa in (i sociala gemenskapen), att vara någon (i gruppen) och så vidare. Alltså att inte acceptera sig själv som man är.

 • Andreas Eriksson

  Richard: Nej, problemet ligger inte i att inte acceptera sig själv. Problemet ligger i att människor tenderar att utveckla en samhällsstruktur innefattande element som medför en stark social press på att man skall passa in på vissa estetiska ideal definierade av den eller de sociala grupper man anser sig tillhöra. Detta i sin tur är grundat på mänskliga tendenser att värdera vissa typer av utséenden som indikerar både sociala aspekter så som grupptillhörighet liksom biologiska aspekter så som attraktion i enlighet med driften att fortplanta sig. Den som kan ge blanka helvete i sådant är kanske lyckligt lottad, men också en social anomali.

  Sanna: En fördel med operationer är att de är mer permanenta än smink. En annan är att de kan förändra helt andra delar av kroppen som man varken kommer åt med träning eller målarfärg. I övrigt håller jag mer eller mindre med.

  Olof: Läs mitt svar till Richard

  Hanna: Många kan vara av åsikten att de inte vill bli ”behandlade bättre” på grund av sitt utséende utan istället på grund av intellektuella eller (om man är åt det håller) sociala kvalifikationer. Då kan man uppleva skönhet som ett hinder i sammanhanget, efter ungefär samma princip som uttalandet ”Good fortune conceals the genius”

 • Magnus J.

  Jag tycker du har helt rätt Hanna! Klart man får fördelar av att vara snygg, och fler fördelar ju snyggare man är! Att påstå något annat är ju bara fånigt. Sedan finns det förstås avsevärda skillnader i marginalnytta för olika individer.

  Själv är jag dessvärre jävligt ful och varje gång jag hör någon säga ”du duger som du är” känner jag att den personen lika gärna kunde spotta mig i ansiktet.
  .-= Magnus J.´s last blog ..En nobelpristagare som inte löper med flocken =-.

 • OJ va många roliga kommentarer! :D Folk blev verkligen upprörda och engagerade i det här inlägget…

  Själv håller jag med dig :) Hellre nya tuttar än platt-TV. Hellre ett gymkort/personlig tränare än en tjusig bil.

  Det är klart, är man nöjd och verkligen känner att man duger, är ju det jättebra. Men vill man ändra något med sitt utseende så ska man få göra det. Att ”man duger som man är” är knappast något man vill höra i det läget. Vissa klagar på sitt utseende bara för att klaga, och sen gör dom ändå inget åt det.
  .-= Lovisa´s last blog ..Nu är jag illustratör på riktigt! =-.

 • Jag kan inte riktigt se vitsen med att behöva ”se snygg ut” hela tiden. Det beror ju helt på situationen. Visst kanske man får några extra blickar och några fler smil på ICA om man är en (som majoriteten anser) snygg person. Men samtidigt tror jag att se snygg ut till största del beror på andra saker än det rena utseendet, ex klädstil, smink, piercingar, hår, karisma osv. (Vad som anses snyggt skiftar också stort mellan olika människor).

  Jag anser att plastikoperera sig är samma sak som att böja sig för (den påstådda) majoritetens skönhetsideal (alla gillar inte stora bröst och stora läppar på tjejer). Detta borde verkligen inte, för en person som anser sig tillhöra ”de alternativa” påverka sitt eget skönhetsideal. För dessa personer är det musiksmaken och klädstilen i sig som är det mest attraktiva för mig.

  Det största för en person är väl att anse sig själv vara lika vacker som en annan person (som för majoriteten anses se bättre ut).

  Det om något är vackert :)

  Slut på fredag-natts-poesi :)
  .-= Niklas´s last blog ..Reglering av internet =-.

 • Reij

  Hellre en fräsch, naturlig och sund kropp/utseende som det strålar om, än ett korrigerat ”paket” som inte är i ”fas” med insidan. Men visst, det ena behöver såklart inte utesluta det andra.
  Har en polare som inte faller in i mallen om hur en snygg kille ska se ut, men som alltid går hem med tjejerna, fångar allas uppmärksamhet, gör pojkvänner svartsjuka, även modellpojkvänner (när de upptäcker att deras flickvänner fångas av honom). Vet inte vad jag skulle kalla det för, kanske karisma, och det verkar vara betydligt mer attraktivt än att vara ”snygg”, välbyggd och allt det där. Dessutom är han fattig som en kyrkråtta. Men nöjd. Och där tycker inte jag att det här med ”snygg” funkar riktigt.
  Jag och min polare brukar, utan att låta för självgod, fånga de tjejer vi vill, när vi vill och själv är jag också smal, med en härlig begynnande flint, snusar, varken välutbildad eller speciellt intelligent…kanske låter jag som en fjant nu men det jag menar är väl att en skönhet som precis alla skulle skriva under på knappast kan konstrueras av en person med vit rock och med en kniv i handen. Ni pratar om det som om det vore en konstnär i arbete och när han köttat klart i era kroppar så skulle det lösa allt. Men det där med utseende är ju en smaksak.

 • Jag vet att människor uppfattar mig som intelligent, att jag är lätt umgås med och tycka om som jag är. Att folk uppfattar mig som genuin, ärlig och trevlig. Jag har inget problem med att bli omtyckt för min personlighet. Vore det så, så är förstås inte lösningen att bli snyggare, för är jag en odräglig människa så är jag alltid en odräglig människa, oavsett hur snygg jag blir. Det är dock möjligt att många väljer att ignorera min odräglighet bara för att de är kåta på mig…

  Tjejer behöver se snyggare ut än killar för att få ligg (om vi väljer det som kriterium för att bedöma framgång), eftersom vad män och kvinnor värderar hos respektive kön skiljer sig avsevärt.

  Jag skulle aldrig kunna ha en flickvän som inte har hår på huvudet, men en man utan hår på skallen går alldeles utmärkt. Jag fäster också större vikt vid ambitioner hos en man, än hos en kvinna, etc. Det går alltså inte att lägga kvinnors kriterier jämte mäns och jämföra. Dem är inte desamma.

  Att göra kirurgiska ingrepp är bara ett sätt av många att förbättra sitt utseende, främst sådant som inte kan ändras på annan väg. Gå ner i vikt kan man göra genom att äta bättre/mindre, men ändra storleken på sin byst, näsa, etc måste man göra på kirurgisk väg, oavsett vilka ideal man har.

  Jag har inte problem med att människor inte tycker jag ser bra ut, men det ändrar inte att jag fortfarande vill förbättra utifrån de möjligheter som finns, de brister jag ser i mitt utseende, utifrån MINA ideal.

  Sen om folk stör sig på att jag har jättestora bröst, så är det deras problem. Jag vet dock att stor byst ger fördelar, det är vetenskapligt fastställt. Nu är det inte anledningen till att jag förstorar min (jag bara gillar stora bröst), men det ändrar ju inte att man faktiskt FÅR fördelar av att se bra ut.

 • Magnus J.

  ”Tjejer behöver se snyggare ut än killar för att få ligg”

  Helt fel! (Åtminstone om vi pratar engångsligg.) Det gjordes faktiskt helt nyligen en studie på just detta, omfattande 900 studenter i USA, Tyskland och Italien. Den visade att medan män kan ta tänka sig att ha tillfälligt sex även med kvinnor de finner måttligt attraktiva, så är kvinnor öppna för tillfälligt sex enbart med män de finner riktigt snygga. Något generaliserat och hårddraget, förstås. (Källa: SvD 19/8)
  .-= Magnus J.´s last blog ..Om syftet med politik =-.

  • Magnus J: Det beror ju bara på det enkla faktumet att det är fler killar som vill ha engångsligg än tjejer och således kan tjejerna vara mer kräsna. När det är engångsligg så spelar ju i princip bara utseendet roll, därför gäller förstås helt andra premisser än när en tjej söker en seriös partner.

 • K

  Vadå se snygg ut? Det är väl hur snygg man KÄNNER SIG som har en rätt så stor påverkan på hur man lyckas. Den som går med stolt hållning oavsett byststorlek och rör sig med en stor självkänsla har ofta mycket större sexappeal, karisma och ger en framtoning som kan vara både sensuell, mjuk och kvinnlig än en opererad som fortfarande efter operationen inte har jobbat ett dugg på sin inre självbild.

  Men visst, jag kan hålla med dig om att alla sätt är bra utom dom dåliga. Vill man befinna sig med människor som mest ser yta, bidra till det själv och ser operationer som enda utväg för att lyckas därute, nämen gör det då hellre än att tex köpa en platt TV och sitta hemma i ett soffhörn och glo på den. Det mår man ju inte bra av.

  Men det finns många världar, den som söker finner den plats man vill vara på och de människor man vill umgås med och den sorts jobb man vill ha. Utan att behöva anpassa sig efter andra.

 • K

  Vad jag menade var att det ganska mycket kan handla om hur mycket man verkligen älskar sin kropp som har givits en. Sin små bröst tex. Och hur väl man tar hand om det man har.

  Jag dömer inte ut plastikoperationer. Man ska ge sig själv det bästa man tycker att man kan ge och är det det så är det det. Men det är trist med en så fattig och förutbestämd och fastställd ytfixering. Vi kunde ägna oss åt en mer positiv ytfixering om det nu är yta som ska framhävas, tex ge varandra komplimanger för utseenden som vi faktiskt uppskattar trots att det inte faller inom ramen för stora bröst mm. Men det är tex män dåliga på här i Sverige och kvinnor till andra kvinnor. Jag har befunnit mig i länder där kvinnor dels kan föra sig och klä sig på ett sätt som passar just deras kroppar och båda könen är väldigt uppskattande mot varandra.

  • K: Det handlar sällan enbart om ifall bröst är små eller stora. Bröst kan vara vackra och fula oavsett storlek. Jag gillar fylliga bröst som är fasta i formen, men hellre stora än små. Är de platta och sladdriga spelar storleken ingen roll, de blir inte finare för att de är stora då. Snarare tvärtom. En föredetta flickvän till mig hade jättefina bröst, ”fast” de var små. Men givetvis hade jag varit ännu mer tänd på dem om de varit lika fina, fast större. Personligen är jag dock mer attraherad av rumpor än bröst (på tjejer alltså) och de går ju inte göra så mycket åt. En tjej med stora bröst och platt rumpa är inte intressant för mig, oavsett hur fina bröst hon har. :P En vacker kropp och ett fult ansikte går inte heller. En vacker kropp och vackert ansikte och en odräglig personlighet är inte heller något jag står ut med.

   Jag tycker man ska stå för sitt ideal. Det är ingen mening i att låtsas som man gillar nåt man inte gillar. Men givetvis bör man fokusera på de positiva bitarna, inte de negativa. Inte desto mindre tycker jag absolut det är en värd investering att lägga pengar på sina bröst, om man t.ex. inte trivs med att visa sig naken, eller att någon tar i dem, pga att man är så missnöjd med utseendet på dem. Då är det ju verkligen värt pengarna att fixa brösten så man kan känna sig bekväm och stolt över dem.

   En krokig näsa är ful, sen kan man försöka intala sig annat, men det kommer förmodligen inte gå särskilt bra. Då är det bättre lägga pengarna på att fixa den, så man genuint kan känna sig bekväm, stolt och nöjd med sitt utseende istället. När möjligheten finns, varför inte ta den? Ist för att syssla med självbedrägeri och förnekelse bara för att ”må bra”.