Dokumentärfrenzy

Då var påsken över. Påskägget som innehöll ett kg lösgodis är slut och jag sitter och knaprar lite på Eldorados chokladkaka med nötter i, med en kopp blåbärste framför mig.  Det är tisdag. På fredag är det den 17:e och domen mot The Pirate Bay väntas komma!

Utöver det är det en ganska tom vecka. Svt som ofta har intressanta seminarier på dagtid diskuterar idag forskning kring torskens bestånd i Östersjön. Det är ganska exakt så intressant som det låter. Jag har fortfarande några gigabyte dokumentärer att avverka och jag kanske ska passa på att rekommendera en dokumentärserie som BBC gjort som heter Supernatural.

Den handlar om olika fascinerande naturliga fenomen, som hur olika djur navigerar med hjälp av jordens magnetfält, hur de kan kommunicera med lågfrekventa ljud på kilometers avstånd och känna av jordbävningar och översvämningar i förväg, etc. Väldigt fascinerande. Dokumentärserien är i sex delar, plus ett avsnitt med extramaterial, där man bland annat får följa hur man födde upp änder för att kunna fästa kamera och filma från fågelns rygg, och massa annat intressant om hur man skapat olika filmeffekter etc.

BBC gör mycket bra material, nästan allt de producerar är sevärt.

För er som liksom mig älskar dokumentärer vill jag också passa på att rekommendera TED, samt tillställningen Beyond Belief.