Därför är kristendomen ond

Kristendomen är inte en religion där prestation och handling påverkar alls vilka belöningar och straff du får. Du kan våldta barn, mörda folk, bryta mot precis varenda regel som finns eller tolkas i Bibeln och ändå få evigt liv. Vad säger detta om kristendomens moral eg?

Det enda som räknas för om du ska få Guds förlåtelse och evigt liv är nämligen att du tror att Jesus dog och uppstod för dina synder, samt att du ångrar dig innan du dör. Vilken slags etik ger detta egentligen upphov till?

Juden som aldrig accepterade Gud, men levde ett i de flesta människors ögon sett gott, moraliskt liv, hamnar i helvetet. Nazisten som bidrog til förintelsen men som bad om Guds förlåtelse innan sin död kommer till himlen.

Säger inte detta att våra handlingar, goda eller onda, är totalt meninglösa sett ur det stora hela? Du kan vara hur ond eller god du vill som individ. Det spelar ingen roll ‘i det stora hela’. Därför är det inte teologiskt ‘okej’ att mörda folk, men moralen man lär är att du kommer undan med det om du ångrar dig i tid.

Den enda negativa konsekvensen för stunden, är på sin höjd att Gud inte är hos dig när du är i livet och de eventuella konsekvenser detta möjligen kan få på din livskvalité är förstås marginella (eller inga, om man som jag är ateist) om du inte intalar dig annat. I det stora hela är omgivningen utlämnad till din spontana godhet. Visst, bibeln förspråkar vissa handlingar, men en lag utan konsekvenser för den som bryter mot lagen, är förstås tandlös.

Så, när kristna påstår att bibelns moral är grunden för gott och ont i universum, fundera på vilken etik de eg. lär ut med sin handling/konsekvens-syn.

(Detta gäller alltså kristna som anser att Moses lag med att stena otrogna, inte äta räkor, homosex är fel etc inte gäller kristna)

Spola till 06:00 om du inte orkar se hela.

 • kinkym32

  Kristen…ateist eller annan religion spelar ingen roll. Allt handlar i slutänden om individens egen moral kodex för vad som är rätt eller fel. Allt annat är trams.

 • Bra inlägg. Och bra filmserie på YouTube!

 • kinkym32: Att vara kristen handlar om mer än vilken moralkodex man har; det handlar också om metafysiska och kunskapsteoretiska antaganden. Ateism handlar å andra sidan om metafysik och kunskapsteori, men inte alls om moral. Sedan säger du att det inte ”spelar någon roll”, men det spelar stor roll. Förnuft eller blind tro? Kunskap eller evasion? Verklighet eller fantasi? Humanism eller ursprunglig synd? Rättigheter eller slaveri under Den Högste? Och så vidare. Det är allt annat än triviala frågor. Och de är alla underkategorier av den mer övergripande frågan: Religion eller inte religion?
  .-= Henrik Sundholm´s last blog ..Svar till en av objektivismens belackare =-.

 • kinkym32

  Henrik jag förstår vad du menar. men det har ingen betydelse ändå. Du kan lägga in hur många olika värderingar som helst, kundskap , teori, fantasi, verklighet o s v vad som helst.
  Du kan vrida och vända hur mycket du vill. Det spelar ingen roll om din uppfattning kommer genom sunt förnuft eller ” inlärd tro”.
  Alla inidivider har någon form av egen grundläggande kodex för vad som är rätt och fel. Har ingenting med religion i sig att göra.

  Naturligtvis finns det nyanser i allt. Kan inte tänka mig vare sig du är religiös djup troende eller super ateist attd et ex är OK att stjäla något från annan eller döda en personen . Sen att det kan finnas olika omständigheter som gör att du begår ett mord är en annan sak.
  Visserligen finns ju dessa som budord, men det är inte budorden i sig som styr tänkandet om rätt eller fel. Varje sund frisk individ måste ju inte att det i grunden är fel att stjäla och döda.

  Jag är ateist, jag tror inte på tramset, inte du heller. Våra värderingar om ex döda och stjäla är nog ganska så lika. Det är inte tack vare bibeln som vi då har vår moral som säger att det är fel. Det är vår , individens egen moral som säger så. Jag kaninte tänka mig att det är ex genom metafysisk och kundskapsteori som du ha anammat den inställningen. Den finns bara där.

  Sen att religion och fabler likväl som kundskapsteori , vetenskap mm påverkar människor i olika riktingar är ju helt naturlig.

 • Skymt

  Och enligt den här artikeln så är kyrkobesökare mer benägna att stjäla tidningar.

  http://bhascience.blogspot.com/2009/01/church-goers-more-likely-to-steal.html

  För mig är stegen ”Synda lite” -> ”få förlåtelse” uppenbart bekväma.

  De som inte tror på guds förlåtelse, börjar aldrig med det första steget ”synda lite”…

 • FFF

  Katolikerna tror på skärselden. En värre synd kräver en längre tid i elden för att rena själen från allt ont och orent. Jag antar att det förväntas att Förintelsens underhuggare brinner en lång stund innan de får stappla fram till St Pers port.

  Angående syndaångest: Ingen förutom Gud själv vet om syndarna är uppriktiga i sin ångest. Falsk vittnesbörd om ens synd belönas med förlängd tid i flammorna enligt katolsk sed, och en evighet i helvetet enligt protestantism. Lite i stil med ”God will sort them out”.

  Annars kan det här vara något för dem som funderar över relationen mellan gudomlighet och människan =D

 • kinkym32: OK, din subjektivism orkar jag inte bemöta i en bloggkommentar. Vill du tycka att vetenskapen – och kunskapsteorin som sådan – är jämställd med religion så får du väl göra det. Jag kan bara uppmana dig att kontrollera dina premisser. Grovjobbet får du göra själv.

  Däremot är det visst så att jag själv baserar min etik på metafysiska och kunskapsteoretiska ställningstaganden. Lite mer om den saken kan du läsa här: http://www.equil.net/?p=938
  .-= Henrik Sundholm´s last blog ..Svar till en av objektivismens belackare =-.

 • Rower

  Sett rätt många av dom där videorna nu.. riktigt kul faktiskt :P

 • Anne D

  I beg to differ! Jag är kristen men det där med gamla testamentets levnadsregler anser jag inte gäller mig. Det kom ju ett testamente efter det urgamla, och ”levnadsreglerna” där är betydligt mer intressanta! Att folk fastnar i mose lag tolkar jag personligen som att de inte fixar det där med att älska gud, älska dig själv och älska din nästa. ;-)
  Det är helt ok, var och en kämpar på i egen takt och jag påstår knappast att jag är expert, men kristendom handlar inte om gamla testamentet, det hörs ju på namnet. Det handlar om vilket förhållande man har till kristus.

 • LothanItelyn

  Moral och etik är endast en skyddsmekanism till för att vi alla skall kunna leva våra liv i fred och frihet, iallafall i teorin.
  Det finns egentligen inget som är rätt och fel, gott och ont. Endast konsekvenser av vårat handlande. Vi gör inte sådant som betraktas som ont/fel i vårat samhälle därför att det finns lagar mot det, och vi har blivit uppfostrade att tycka illa om sådant handlande. Vi har blivit uppfostrade till att känna empati med våra med människor. Det betyder dock inte att det rent existentiellt är fel/ont att döda eller stjäla osv. Bara att det medför konsekvenser som vi troligen inte vill bemöta i vårat samhälle.

  Relligion har alltid varit ett kontroll organ. Ett sätt att styra den generella uppfattningen, massorna. Relligion är ett av de tidigaste propaganda organisationerna.

  Om det finns en ”gud”, varför skulle då den ”guden” bry sig om vad vi gör? Jag tror snarare att den ”guden” är mer intresserad av de data som våra olika upplevleser innebär.

 • ST

  Hmm, om man definierar religion, eller filosofi, som ond eller god, förutfattar man sig då inte sig själv som god eller ond? (Vilket ju då utgår ifrån, och baserar sig på, exakt samma logik.)

  Personligen tror jag att det är personerna som gör det ”goda” eller ”onda”, inte något trossamfund, eller filosofi.

 • Magnus J.

  ”Juden som aldrig accepterade Gud, men levde ett i de flesta människors ögon sett gott, moraliskt liv, hamnar i helvetet. Nazisten som bidrog til förintelsen men som bad om Guds förlåtelse innan sin död kommer till himlen.”

  Sen har vi också kalvinismen (stor i Nederländerna, Schweiz och delar av USA) som lär att både tro och handlingar egentligen är meningslösa, eftersom det i förväg är bestämt vilka som ska hamna i himlen resp. helvetet…

 • Magnus J: Intressant, det måste jag kolla upp!