”Dags för konstnärer att börja jobba igen”

På SvD’s Brännpunkt skriver idag civilekonom och managementkonsult Mikael Flovén om hur artister blivit bortskämda med gamla affärsidéer som inte fungerar i ett digital samhälle.

Det finns väl inte mycket att tillägga. Han har rätt. Ny teknik, dags för nya affärsidéer. Staten ska inte skydda affärsidéer den ska skydda individer från övergrepp. Idag gör den precis tvärtom. Den bistår företag i övergrepp på individen och skyddar företagen från medborgarnas frivilliga sammarbeten som gör affärsidéer obsoleta.

  • Rower

    Musikbolagen kan suga..

  • Man kan slopa mycket av det STIM gör. Av alla stålar som flödar in till dem via inbetalningar från festivaler och radio så går oroväckande mycket av det till skräpartister som typ Magnus Uggla och Håkan Hellström via STIM:s klump-system. Jag mår fan illa av att bara tänka på det. Går tillräckligt många ur STIM eller enhetligt protesterar mot deras snedvridna betalningssystem (där ersättning inte motsvarar prestation) så kanske någonting händer i branschen.

    Alternativet är att släppa sina alster på egen hand. En massa administration, men man slipper mellankostnader.

    Eller göra som Korn, skriva på ett ”multiplattformkontrakt”, där X antal skivsläpp ska stipulera en tid i vilket skivbolaget får en stor procentandel (till ex. 25%) av alla inkomsterna som rör bandet, både kollektivt och enskilt, medan skivbolaget i sin tur ger bandet en stor klumpsumma för att befästa kontraktet. Har skivbolaget investerat en sån hög summa på bandet så borde de rimligtvis vilja att bandet ska lyckas, och lägger därför större energi på promotion och arrangemang än tidigare, annars får de inte tillbaks något av investeringen.