Caster Semenya

Jag har med fascination följt diskussionerna kring Semenya. Ni vet hon, den sydafrikanska kvinnan som ser ut som en man.

Jag tänkte först, att hon har väl bara haft turen/oturen att ha fått så pass manliga drag att hon helt enkelt blivit mycket bättre på att springa än de flesta andra kvinnor. Hon är inte vacker att titta på, men det är ju inte därför man ska titta på tjejsport har jag lärt mig (så där försvann sista anledningen för mig).

Nu sägs det att hennes testostron-nivåer är tre gånger högre än normalt för kvinnor. Med tanke på de vittnesmål som rapporterats sen tidigare så skulle jag tro att det inte beror på doping, utan på någon medveten defekt sen födseln. Smala höfter, breda axlar, mörk röst etc tyder också på att hormonpåverkan funnits länge.

Testosteron ska normalt ligga mellan 0,1 och 1.0 för kvinnor. Jag ligger på 0,1, vilket är så lågt man som kvinna kommer, eftersom även kvinnor producerar testostron i binjurar och äggstockar. (Också män producerar östrogen i binjurarna och i kroppsfettet, kan nämnas för kuriosas skull). Semenya sägs ligga på tre gånger så hög nivå, vilket alltså borde vara max 3.0. (Jag vet inte riktigt vad man mäter i för enhet.)

Östrogen och testostreron är det som styr de generella skillnaderna mellan könen rent fysiskt i hur vi ser ut och vilka fysiska egenskaper vi har.

Testosteron ökar hårväxt (och håravfall på huvudet) , speciellt märkbar är då förstås hårväxt i ansiktet som vi normalt bara förknippar med män. Det ger också ökad muskelbildning och används därför i ökade doser för att dopa atleter. Detta är också anledningen till att kvinnor har svårare bygga muskler än män, generellt. Det ökar också aggressivitet och virilitet. Män är kåtare och slåss mer av en anledning.

Östrogen har sina motsvarande effekter. Därav fysiska och psykiska skillnader mellan könen. De är direkt eller indirekt orsakade av könshormoner och dess påverkan på kroppen under fosterstadie, barndom, pubertet och hela livet.

Så frågan är inte huruvida Semenya är kvinna eller inte. Rent biologiskt är hon en blandning, som jag. Hennes sociala kön är uppenbarligen kvinna och därför bör hon respekteras som kvinna. Om man ska tillåta personer med avvikande hormonnivåer tävla, när den inte är medvetet påverkad, är en annan fråga. Jag tycker nog att ska män och kvinnor tävla i olika klasser, så måste man ha definitioner som utgår ifrån normala nivåer av testostron, eftersom det så fundamentalt påverkar skillnaden i prestanda mellan könen.

Sen skiter jag ju ärligt talat i allt vad sån här idrott heter, så jag kan inte påstå att jag har något djupare engagemang än såhär i frågan.