Caster Semenya

Jag har med fascination följt diskussionerna kring Semenya. Ni vet hon, den sydafrikanska kvinnan som ser ut som en man.

Jag tänkte först, att hon har väl bara haft turen/oturen att ha fått så pass manliga drag att hon helt enkelt blivit mycket bättre på att springa än de flesta andra kvinnor. Hon är inte vacker att titta på, men det är ju inte därför man ska titta på tjejsport har jag lärt mig (så där försvann sista anledningen för mig).

Nu sägs det att hennes testostron-nivåer är tre gånger högre än normalt för kvinnor. Med tanke på de vittnesmål som rapporterats sen tidigare så skulle jag tro att det inte beror på doping, utan på någon medveten defekt sen födseln. Smala höfter, breda axlar, mörk röst etc tyder också på att hormonpåverkan funnits länge.

Testosteron ska normalt ligga mellan 0,1 och 1.0 för kvinnor. Jag ligger på 0,1, vilket är så lågt man som kvinna kommer, eftersom även kvinnor producerar testostron i binjurar och äggstockar. (Också män producerar östrogen i binjurarna och i kroppsfettet, kan nämnas för kuriosas skull). Semenya sägs ligga på tre gånger så hög nivå, vilket alltså borde vara max 3.0. (Jag vet inte riktigt vad man mäter i för enhet.)

Östrogen och testostreron är det som styr de generella skillnaderna mellan könen rent fysiskt i hur vi ser ut och vilka fysiska egenskaper vi har.

Testosteron ökar hårväxt (och håravfall på huvudet) , speciellt märkbar är då förstås hårväxt i ansiktet som vi normalt bara förknippar med män. Det ger också ökad muskelbildning och används därför i ökade doser för att dopa atleter. Detta är också anledningen till att kvinnor har svårare bygga muskler än män, generellt. Det ökar också aggressivitet och virilitet. Män är kåtare och slåss mer av en anledning.

Östrogen har sina motsvarande effekter. Därav fysiska och psykiska skillnader mellan könen. De är direkt eller indirekt orsakade av könshormoner och dess påverkan på kroppen under fosterstadie, barndom, pubertet och hela livet.

Så frågan är inte huruvida Semenya är kvinna eller inte. Rent biologiskt är hon en blandning, som jag. Hennes sociala kön är uppenbarligen kvinna och därför bör hon respekteras som kvinna. Om man ska tillåta personer med avvikande hormonnivåer tävla, när den inte är medvetet påverkad, är en annan fråga. Jag tycker nog att ska män och kvinnor tävla i olika klasser, så måste man ha definitioner som utgår ifrån normala nivåer av testostron, eftersom det så fundamentalt påverkar skillnaden i prestanda mellan könen.

Sen skiter jag ju ärligt talat i allt vad sån här idrott heter, så jag kan inte påstå att jag har något djupare engagemang än såhär i frågan.

 • Magnus J.

  Det enda vettiga är väl egentligen att slopa de särskilda herr- och damklasserna och låta alla tävla mot varandra. Fast eftersom kvinnor då helt skulle försvinna ur elitidrotten, utom i skytte, vore detta förstås totalt oacceptabelt för det feministiska etablissemanget.

  (När man tänker efter lite är det ganska uppenbart att damidrott är en slags kvotering.)
  .-= Magnus J.´s last blog ..Konsekvent hållning är för töntar, eller? =-.

 • Johan L

  Intressany inlägg. Jag problematiserar i ungefär samma banor ang kön på min blogg.
  Läs gärna och kom med synpunkter.
  Ha en bra dag
  /Johan
  .-= Johan L´s last blog ..Caster Semenyas är det hon säger sig vara =-.

 • Yuri

  Det vore intressant att kolla testosteron/estrogen värden på Laila Freivalds och övriga politikerna. Man kan prova denna metod för att avslöja vilka som är riktiga feminister och vilka som är feministiska vrålapor genom att testa deras hormonella värden

 • Svempa

  När man tittar på testosteron och östrogen, inser man en sak. Jävlar vilken nitlott östrogen är, om man ser det ur ett psykologiskt perspektiv.

  Man mår nämligen helt olika av dem.

  Testosteron gör dig aggressiv om du får för mycket, ja, men i lägre, normala, doser gör det att du känner dig kraftfull, till freds, nyfiken och framåt.

  Östrogen i för höga doser, notera att menscykeln styr detta i hög grad, gör dig blödig, orolig, stressad, och osäker.

  Det finns en variant av kromosomrubbning, nämligen XXX istället för XX, som brukar gå med för mycket östrogen. Dessa kallas ”super females” och mår verkligen som något slags parodier på hur kvinnor skildras i media.

  Vad hormonerna gör med kroppen är verkligen inte den viktigaste delen av dem.

 • Svempa: Det är sant, men sen är det ju relativt också. Jag mår väsentligt bättre på östrogen än utan och få personer är så ängsliga som jag har varit sen jag var liten. För den med social fobi rekommenderar jag bröstförstoring. Funkade utmärkt för mig (även om det inte direkt var den ursprungliga avsikten för medges ;P).

  Testosteron har ju också sina tradeoffs. Skallighet t.ex. och ökad hårväxt. Jag vet inte om jag som identifierar mig som kvinna skulle känna mig så mycket lugnare och mer tillfreds med tillvaron med sådana fysiska konsekvenser på min kropp. :P

 • Dabrinko

  Hej Hanna!

  Du vet säkert redan om det här och gör ett inlägg om det. Det här inlägget nämns i senaste knappnytt (Israel får damp).

  Tack för en bra blogg!

 • DreamDesign

  Visst kan det ligga medfödda avvikelser från det ”normala” bakom dylika fenomen, men samtidigt är det inte heller uteslutet ett faktiskt planerad och framställt tillstånd, t ex genom könsbyte. Det har ju förekommit tidigare inom idrotten, och inte så länge sen var en thailändsk thaiboxare på besök i sverige och gick en match mot en av våra främsta kvinliga thaiboxare. Tailändskan var till för ett antal år sen man, men lät operera om sig till kvinna – blev då ”givetvis” hånad och smutskastad tyvärr – vilket ju egentligen inte är någon fördel då muskelmassa tappades. Men ändå finns tekniken kvar där och hennes överlägsenhet gentemot andra kvinnliga thaiboxare skulle säkert bestå om hon satsade fullt ut på sin sport.
  Kan man alltså se det som ok att träna upp sig som man, operera om sig till kvinna, för att sen tävla i en idrott i syfte att dominera genom de fördelar som detta faktiskt har inneburit? Det kan tyckas rent teoretiskt vara jämställt med att t ex träna upp sig med hjälp av dopning under många år, för att sen börja tävla utan att fortsätta dopa sig, men givet då ändå ha en fördel av att ha haft en fördel fram till dess (snabbare resultat mm).

  Jag låter det stå osagt i fallet med Semenya eftersom inget ännu bevisats eller styrkts vad som egentligen gäller, annat än indicier i form av förhöjda nivåer och liknande. Men det är helt klart värt att diskuteras och funderas kring. Kanske är det en väg för manliga fotomodeller att lyckas som ett motsatt exempel? Växa upp som kvinnor, få vackra feminina drag, låta operera om sig till man och slå igenom som en ”vacker” man med en lagom dos femininiet över sig, vilket av många anses som modellvackert idag. Vem vet?! :)

 • Om män får bättre teknisk träning än kvinnor så är det ju knappast fusk, det är inte som att kvinnliga boxare inte skulle kunna träna med män om de vill det, förmodar jag?

  Ja, om man tycker sterilitet och livslång medicinering med cancerogena ämnen är värt det för att bli en bättre modell så. ;P

 • DreamDesign

  Ja fast det är ju lite märkligt, för vid t ex testikelcancer så får män förhöjda värden av östrogen .. vilket är ett tecken på att allt inte står rätt till. Kanske är det kroppens egna sätt att försöka omvandla män till kvinnor? (Kanske är vi besläktade med clownfiskarna) :)