Avskaffa Ipred!

Ipredlagen stiftades i syfte att ge ett verktyg för att sätta dit fildelare, så man kunde få ner den otillåtna kopieringen (fildelning) och skapa en artificiell marknad för att sälja enstaka kopior med information (film, spel etc) på Internet.

Nu visar det sig att lagen inte haft något som helst syfte på folks rättsmedvetande och att fildelningen eskalerat bortom tidigare nivåer. Ipred har alltså inga av sina tänka effekter och därtill en hög med sidoeffekter, som att man givit privata företag rätt att leka polis och ett försämrat integritetsskydd för Internetanvändare generellt.

Lagar som inte fungerar på något sätt alls kan inte legitimeras och således bör Ipred helt avskaffas så snart som möjligt. Det har nämligen en mycket allvarlig skadande effekt på en stor del av befolkningens tilltro till lagstiftandet generellt, vilket får effekten att även andra lagar tappar auktoritet och därmed bryts mot. Det kostar att stifta dumma lagar, genom att det skadar det allmänna förtroendet för lagstiftningen. För detta har riksdagen det fulla ansvaret!

Källa: DN/TT – Fildelningen slår nya rekord

Andra om detta: HAX, Falkvinge på Newsmill (läs!),

 • Pingback: Vem som helst kan riskera fängelstraff och grova böter för fildelning » Mattias Andersson()

 • Yuri

  IPRED sätter Sveriges neutralitet i fara eftersom ryssarna påstår att tanken bakom IPRED var att kunna avlyssna all internet trafik som kommer från Ryssland eftersom ryssarnas internet går via Sverige i stort sätt. På så sätt IPRED motsätter sig Sveriges grundlag om neutralitet som betyder att IPRED kan ej vara legitimt.

 • @Yuri:

  Du har nog blandat ihop IPRED och FRA?
  .-= infallsvinkel´s last blog ..Kriget mot Google News =-.

 • Lovisa

  @Yuri:
  Och du har nog blandat ihop Norge och Ryssland också…. Eller ja, norrmännen sa väl inte att _tanken_ bakom FRA var att avlyssna norsk internettrafik, men att detta blev en direkt följd av att större delen av internettrafiken går genom Sverige.

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/politiker-kraver-krafttag-mot-fra-1.975351

 • Yuri: En lag får vara inkonsekvent med grundlagen. Den förlorar sin legitimitet när den ”uppenbart strider mot grundlagen” om man ska vara petig. Men du kanske inte pratar juridiskt utan snarare politiskt?
  .-= Odelberg´s last blog ..S spelar Sverigedemokraterna i händerna =-.