Är tjejsex otrohet?

kuratorSvaret på den frågan är inte lika självklart som expressen vill göra gällande med sin nyhet om blondinen Fergie som inte trodde det ”räknades” om hon hade sex med andra tjejer.

Otrohet är att gå bakom ryggen på sin partner. Att vara otrogen gentemot de avtal man har med sin partner inom sitt förhållande. Därför finns inga självklara gudagivna gränser för hur förhållanden ska se ut.

Om din pojkvän tycker det är okej att som tjej har sex med andra tjejer så kan du givetvis ha det utan att det är otrohet. Då blir det otrohet först när du har sex/ger inviter/hånglar etc med någon av motsatt kön. Vad som är otrohet kan bara du och din partner avgöra. Ingen annan.

Sen finns förstås en norm och det kan vara klokt att utgå ifrån att normen gäller, så länge man inte talat om något annat. Men just därför är det viktigt att tala om det här redan tidigt i relationen. Det finns inget självklart rätt och fel!

Framförallt ska man vara ärlig mot sig själv. Om du känner och vet med dig att du inte är så pass monogamt lagd att du klarar av att hålla dig trogen till en person sexuellt, men att du ändå vill ha ett förhållande, så säg som det är. Stå för vem du är och hur du fungerar. Försök inte leva upp till en norm du inte eg. trivs och mår bra med. Men var ärlig! Mot dig själv och mot din partner.

Jag vet inte hur många förhållanden jag varit med om som knakat i sömmarna för att man försökt leva upp till en norm som går helt på tvärs emot ens egna natur.

Var och en måste definiera reglerna för sitt förhållande. Stå på dig, annars gör andra det. Ställ inte krav du inte själv kan leva upp till, men stå för dina behov. Lär dig också göra skillnad på behov och önskemål. Önskemål kan man kompromissa med. Kompromissar man med behov så mår man bara dåligt och det är dömt att misslyckas förr eller senare.

Alla människor passar inte heller ihop och det är klokt att se nyktert på sina egna begränsningar. Om du inte kan leva upp till din partners behov bör ni inte vara tillsammans. Gå inte bara på känslor, använd ditt förnuft. Det må göra ont på kort sikt, men det lönar sig i det långa loppet.