Antipiratbyråns hemliga metoder

Antipiratbyrån har ju inte velat tala högt om sina metoder för att samla bevis – nu vet vi varför. De är olagliga!

När nyfikna Folkpartister olovligen loggade in med någon annans uppgifter på Socialdemokraternas interna nätverk begick de dataintrång, för vilket de dömdes.

På precis samma sätt har nu anställda på Antipiratbyrån loggat in på en FTP för att samla in bevisning inför ett IPRED-mål, utan lov. Ett klockrent dataintrång. Att det var så det skedde framgår av Antipiratbyråns egen beskrivning, vilket rapporteras av IDG.

Bevisinsamlingen innebär med stor sannolikhet att Antipiratbyrån brutit mot lagen och begått dataintrång. Det hävdar säkerhetsexperten André Rickardsson, idag på företaget Bitsec och tidigare hos Säpo och på Utrikesdepartementet, i en stort uppslagen debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Han hävdar att ftp-servern som användes för att dela ut materialet är lösenordsskyddad. Förutsatt att Antipiratbyrån inte fått tillstånd att logga in från serverägaren har ett dataintrång sannolikt begåtts, enligt André Rickardsson.

Debattartikeln är mycket läsvärd och poängterar just den bristande rättssäkerheten i IPRED-lagen. Inte för att lagstiftarna kommer bry sig. Om intrånget får rättsliga konsekvenser för Antipiratbyrån, det återstår att se.