8 år sedan 9/11

Och staten kan uppenbarligen inte skydda oss nu heller. Trots vem vet hur många miljoner investerade i det spel för gallerierna som kallas för skydd mot terrorism, så tar sig en 23 åring obehindrat ombord på ett flygplan med sprängmedel för att resa till USA dit han fått visum. Den enda anledningen att flygplanet med sina 278 passagerare inte störtar är att explosionen uteblir och terroristen övermannas av en civil holländare.

Frågar ni mig så tycker jag nästa års budget för att bevaka flygplatsen kan gå till denna holländare istället. Han har uppenbarligen gjort sig mer förtjänt av pengarna. Men istället, med den omvända logik som råder i planekonomins sista tillhåll – staten – lär väl bevakningen få ännu mer bortkastade pengar, eftersom de inte klarar av att sköta sitt jobb.

Inte heller i framtiden kommer staten kunna skydda sina medborgare från terrorattentat. Det har inte gått någonstans i världen, inte ens när man gör hela samhället till så gott som ett fängelse. Så frågan är varför man alls lägger sådana enorma resurser på att skydda sig mot något som inte kan ske med framgång? Vi får acceptera att terrorattentat kommer ske och istället visa att vi värderar ett öppet samhälle. Det är kostnaden för ett fritt samhälle.

Idag dör fler folk utomlands (Afghanistan & Irak) medan vi samtidigt inskränker friheten. Det är inte logiskt och vi sågar av grenen vi själva sitter på så vi själva blir de största förlorarna utan att ens ha vunnit den efterlängtade tryggheten vi inbillar oss att vi så desperat behöver.

Släpp trygghetsnarkomanin. Syna de egna värderingarna. Vem vill eg. bo i ett totalt superövervakat polissamhälle?