The caramell dansen

YouTube är ju ett bra exempel på hur kultur skapas helt utan respekt för upphovsrätten (åtminstone den rigida version som IPRED ska bevara), med konsekvensen att det blir mer underhållning till fler människor och helt utan pengar inblandade!

Karamelldansen, finns det en svensk låt som heter. På den gjordes massa videos med fåniga danser och efter det har låten spritt sig, till Japan, Storbritannien, USA etc och människor gör videos där dom, deras ungar, animerade figurer eller husdjur dansar till låten.

Massor av underhållning, helt utan mediabolag. Så har artisterna mage att påstå att utan IPRED o dyl lagar så blir kulturen utarmad??? Dom borde gräva ner sig nånstans, sluta tracka Internetanvändare och sätta sig på YouTube och ta del av all kultur och underhållning som finns där. Ni är bortskämda med att ha kunnat sälja exemplarframställning, något som inte är efterfrågat i ett digitalt samhälle där vem som helst kan framställa exemplar med en knapptryckning.

Acceptera framtiden, den är redan här!

Andra om detta: Swartz, Anna Troberg, Opassande,

 • Daniel Wijk

  Utan tung upphovsrätt så hade vi kanske sett flera söta asiater som låtsas ha animeöron och dansa till småtöntiga låtar. Fan, bara det gör det värt att luckra upp den lagen ordentligt! :-)

 • Magnus J.

  Om man nu tycker att detta är höjden av kultur så, visst… Men själv är jag inte lika förtjust i tanken på en framtid med bara YouTube-klipp och garagerock. Jag vill ju ha Pirates of the Carribean och genomproducerad symfonisk black metal (också)!

  Magnus J.s senaste bloggpost..Klass och hälsa

 • Andreas

  Visst fyller YouTube en viktig funktion och skapar möjligheter för vanliga människor och för företag som kan få fri reklam. Samtidigt så finns ju censureringen som är allt annat än objektiv och åsiktsfri.
  Upphovsrätten måste verkligen rivas upp och skrivas på nytt, det värsta exemplet på det i dag är väl STIM som tar full ägande rätt på musikernas alster när en artist väl går med och som inte medger några undantag.

 • Magnus J.: Fast varken Pirates of the Carribean eller någon symfonisk black metal så vitt jag vet, har t.ex. fått statligt stöd iaf. Tvärtemot opera och annan överklasslyx som subventioneras med skattepengar.

  YouTube är inte alls höjden av underhållning, men filmer som Pirates of the Caribbean har ju sålt MASSOR i en värld där det fildelas hur fritt som helst i praktiken. Det blir ingen som helst skillnad.

  Det är väl dokumenterat vid det här laget att fildelning försämrar inte försäljningen av populära verk, tvärtom ger det gratis reklam och FLER köper och ser filmen såväl på bio som på DVD efteråt.

  Fildelningen konkurrerar inte med mediabranschen i stort, den konkurrerar med distributörerna. Ju mer vi fildelar, desto mer pengar spenderar vi på underhållning. Det finns ingen konflikt här, det är bara distributörerna som är på väg att konka, eftersom dom inte behövs längre. :P