Killar ska tåla stryk!

BDSM, är en samling förkortningar (bondage, diciplin, dominans, submissivness, sadism, masochism), samt ett begrepp som innefattar en filosofi kring hur man kan utleva sadomasochism på ett konstruktivt sätt. Det vill jag påstå är grundtanken iaf. I praktiken är det sällan så enkelt, eftersom mycket påverkar hur man tolkar en situation och därefter handlar.

När det kommer till maktbyten, att lämna ut sig, finns det vissa principer man bara måste hålla för heliga, oavsett vad man känner i situationen, eftersom upphetsning lätt dimmar ens förmåga att tänka logiskt, eftertänksamt och resonerande. Att respektera ett nej, och inte låta sig styras av sin upphetsning. Precis som en man som knullar måste avbryta, även om det är mitt i samlaget, om kvinnan inte vill mer.

I det här fallet har en man åtalats för misshandel, efter att ha försvarat sig mot sin flickvän efter en avbruten BDSM-session (inte seans, det är sånt man har med andevärden), där hon gick över gränsen, och efter att leken avbröts uppenbarligen inte fattade, eller också sket i att han inte ville mer – hög på ruset av upphetsning.

Oavsett vilket så har hon själv sagt i efterhand, jag citerar:

– Jo, jag gick nog över gränsen och nu förstår jag att han handlade i självförsvar, sa kvinnan till rätten.

Händelsebeloppet beskrivs av Kvällsposten på följande sätt:

[…] Där hade paret hamnat sedan en seans spårat ur i vintras.
Kvinnan berättade att det var hon som gärna ville, medan mannen var mindre sugen efter att ha tapetserat och passat barn.
– Till slut gick jag med på det och hämtade grejorna, berättade mannen för rätten, som också fick lyssna till hur han först blivit piercad – ”jag bad henne vara lite kreativ” – och sedan fastspänd med handbojor vid en fotpall och piskad under ”psykisk förnedring”.

– Hon började slå hårdare och hårdare och jag fick panik när hon inte slutade. Jag slet sönder en handboja och rejält sur ville jag sedan lägga mig, men hon kom efter och fortsatte med kränkningar, typ fegis.
– När hon tog tag i min käke knuffade jag henne i väggen och slog ett slag som träffade över ena örat, berättar mannen.
– Jo, jag gick nog över gränsen och nu förstår jag att han handlade i självförsvar, sa kvinnan till rätten.

Kvp.se

Föreställ er för en sekund att könen varit omvända. Hade man för en sekund ens tänkt tanken att driva ett åtal för misshandel mot kvinnan isf? Nej, givetvis inte. Det är skrattretande att ens tänka tanken. Men nu är det mannen som blivit utsatt för brott, något jag antar att han inte anmält, eftersom hon inte står åtalad. Istället åtalas han, för misshandel, efter att ha försökt värja sig mot hennes övergrepp (medvetna eller oavsiktliga).

Ibland blir det bara pinsamt uppenbart hur olika rättssamhället ser på könen. En man ska tåla stryk. En kvinna är offer jämt, vare sig hon vill eller inte. Handlar det om något som involverar sex, ja då är hon offret till och med när hon är förövaren. För att behandla kvinnor som myndiga, sexuellt självständiga individer, det är uppenbarligen otänkbart.

Något som skiner igenom inte bara när det handlar om misshandel som denna, utan i prostitutionsdebatten och porrdebatten likväl. Det är tragiskt.