God Yule

Igår sov jag hela dagen, vaknade ca k l20:00. Fick besök av min granne Niklas. Vi såg filmen How to loose friends and alienate people, en rolig komedi med samma huvudrollsskådis som är med i Shaun of the Dead, för de som sett den. Andra kända skådisar som medverkade var t.ex. Jeff Bridges och Gillian Anderson. En rolig komedi. Jag höll mig med min perverterade dygnsrytm vaken till kring 7 i morse, då jag gick och lade mig för att sova till ca 11.

Jag gick upp, konstaterade att jag hade tre SMS med julhälsningar, vilket gladde mig. Uppenbarligen finns det en del folk som bryr sig om mig nog för att skicka sina tankar till mig på julafton och det gör mig förstås väldigt glad. Jag har fått fler SMS i år än något år tidigare. Och när jag tänker efter har jag nog fler vänner och bekanta i år, än något år tidigare. :)

Jag åt julgröt till frukost, samt tittade på filmen Religulous, av Bill Maher. En film som påpekar det fåniga med religiös tro och att de fånigheter vi i vår kultur är vana vid de facto är fånigheter och måste erkännas som sådana.

Det är inte bara andra religioner som är fåniga – kristendomen är fånig. Bibeln är dessutom i stora drag en rip-off på andra äldre religiösa skrifter. Vilket gör att hela berättelsen om Jesus födelse t.ex. tappar sin mystik, lite som en dålig remake av en äldre klassiker. Och det handlar inte bara om att man lånat jungfrufödelsen, utan om hela konceptet med 25:e December, Gudabefruktan, död och återuppståndelse efter tre dagar, osv. Författarna till Bibeln hade verkligen ingen fantasi, inser man snart. Och till skillnad från syndafloden går det inte gärna hävda att dessa snodda element förstärker den historiska trovärdigheten. Såvida man inte vill påstå att Jesus eg. föddes två tusen år tidigare än Bibeln säger.

Jag uppmanar er att läsa alla religiösa skrifter ni kommer över. Kolla vad mormoner, jehovas, kristna, muslimer, hinduer etc eg. tror på. Ni kommer bara inte garva arslet av er för de kompletta vansinnigheter man tar som bokstavliga återgivelser av historiska händelser, utan också totalt tappa respekten för allt vad religion heter. Vilket är gott och riktigt. Religion förespråkar ett ideal, gör dygd av, att inte ifrågasätta, att acceptera dumma och fåniga berättelser som en 10åring förstår inte är mer sannolika än Jultomten och Tandféen. Och varför? Jo, för att ifrågasättandet är ett socialt självmord när man omges av människor som socialt straffar [stigmatiserar] den som ifrågasätter.

Det här är något vi genom upplysningen kom några steg närmre att ta avstånd från. Och det är något vi borde vara ytterst stolta över. Jag är inte emot yttrandefrihet, därför anser jag att även religion ska få predikas. Jag är t o m emot hetslagstiftning. Men jag anser också att religion inte är förtjänt av ett eget skydd i form av ”religionsfrihet”. Religion täcks redan av yttrandefrihet. Utöver det ska inga handlingar godkännas av samhället bara för att de sker i namnet av en religion.

Och jag uppmanar aktivt till avståndstagande från religion. Inte bara Kristendom, utan Islam och andra religioner. Oavsett detaljerna i deras tro delar de alla samma dygd; att blind acceptera påståenden som saknar verifierad grund i verkligheten. Det är inte en attityd som hör hemma i ett civiliserat samhälle och det bör aktivt bekämpas genom mer undervisning i religion i skolorna och i samhället i stort.

Jag vill också se en total separation mellan kyrka och stat. Sverige är ett sekulärt, inte ett kristet land. Kristendomen förtjänar ingen särställning. Den våldtog Sveriges ursprungliga hedniska befolkning och dess tro precis som den våldtagit resten av Europa och västvärlden i stort. Genom att med våld och hot tvinga på människor en tro och kultur de inte hade makt nog att frånsäga sig.

Det finns kort sagt inte mycket gott att säga om kristendom, eller religion i stort.

Men jag hoppas ni har ett trevligt Jesusfritt firande av Julen, eller Yule som det ursprungligen hette. När det fortfarande var en hednisk högtid. Så kan ni som envisas med att kalla det en kristen högtid ta kvällen till att fundera ut var julgranen, julkulorna, jultomten och julgröten kom in i bilden.

Nu har jag precis fått en julklapp av pappa, en elgitarr som jag verkligen önskat mig! ^^ Och sen ytterligare lite glada julhälsningar på SMS. Hoppas ni läsare har en trevlig jul!

Annat läsvärt: Bloggen Bent – Kristen och Homo? Som att vara jude och nazist

 • Daniel Wijk

  Elgitarr? Mysigt :-)
  Kör hårt!

 • Skymt

  Så sant. Religion är en styggelse för det rationella tänkandet, och en våldtäkt på allas vår andlighet. Det är tragiskt att inte fler inser det, för redan Nietzsche uppmanade ju folk att tänka själva.

  Jag antar att det är bekvämt att få alla svar (på de frågor som inte kan ha svar) serverade på ett fat, och sen lägga det bakom sig och koncentrera sig på att vara löneslav och soffpotatis. Men jag kan inte förstå hur det räcker för vissa…

  Vi är nu så långt från solen, som ger oss liv, vi kan komma. Så fira ordentligt att vi nu börjar närma oss värmen igen! En ny cykel kan börja, och återfödelsen närmar sig. Religion är på sin höjd sekundär i ett sådant perspektiv.

  God jul, och gott nytt år på dig, projO, och alla ni andra som läser här! :D

 • Gissar att du har sett Zeitgeist som handlar om gudar och religion, specifikt går dom igenom mängder av religiner och saker som korsett, tre vise män, 11 lärjungar osv.

  sphrs senaste bloggpost..< Raven-> "Harakiri – karaoke till l…

 • mohammed allah

  Den Bästa mohammed T-shirt konsten är från Sverige. kolla bilderna och läs info på, http://www.mohammedt-shirt.com
  Översätt inte läs på Engelska.

 • Varför försvarar du den religiösa högtiden Yule om det nu är just religion som ska ifrågasättas? Varför säger du inte ett enda kritiskt ord om din egen övertygelse? vad andra är lurade att tro är väll irelevant, frågan är vad det är du är ilurad

 • GustavH

  Man behöver verkligen inte titta på Zeitgeist med alla dess konspirativa dumheter, för att kritisera religioner eller inse att de är sammankopplade eller plagierade från tidigare trossystem.

  Väldigt välformulerat inlägg för övrigt, projO. Och tack för länken till TPB, letade efter Religulous där för ett tag sedan, men hittade den tyvärr inte då. Kanske har den kommit upp senare, bra är det iallafall!

 • Nineve: Jag säger inte att man ska fira Yule, jag bara påpekar det faktum att Julen är en kapad högtid som INTE är kristen i grunden och som därför innehåller massor av saker som inte har ett dugg med kristendom att göra.

  Jag är ateist och firar inget religiöst i någon högtid.

 • drf

  Gewd Jewl i efterskott! Tack för julklappen med båda filmtipsen! Vi såg på Bill Mahers otroligt roliga igår och den andra alldeles nyss, jättebra båda två verkligen. :)

  Se till att ha plåster hemma för de oundvikliga blödande fingrarna efter gitarrfyllda dagar och nätter. Stor kram. God fortsättning!

  drfs senaste bloggpost..Julafton 2008