Fjanteri och fjantera – IPRED

Att en lag inte ska tillämpas retroaktivt brukar inte vara något man behöver säga högt, det är liksom underförstått att politiker inte kan stifta lagar och sen sätta dit folk som innan brytit mot det som blev en lag. Det vore helt absurt att kräva att en handling som vid tillfället inte var olagligt men sedan blev det, ska ställas till svars som om den brutit mot en lag. Ett grundkriterie för rättssäkerhet är att man inte stiftar lagar och tillämpar dem retroaktivt. Att detta poängteras av bloggare är inte konstigt, när IPRED-förespråkarna försöker få det att låta som att det är en lag mot fildelning. Så är dock icke fallet.

Fildelning [av upphovsrättsskyddat material] är nämligen redan olagligt och det är det som är brottet i sammanhanget. IPRED är inte en lag mot fildelning. Det är en lag som ska ge privata aktörer möjlighet att gå polisens ärenden genom att få ut integritetskänsliga uppgifter som inte är bevis tunga nog att fälla någon i brottsdomstol. Istället ska man idka utpressning med hot om att annars gå till civilrättslig domstol, där man inte behandlar brott mot lagen, utan sk. civilrättsliga mål – stämningar o dyl.

Fildelning är inte ett grovt brott. Faktum är att man kan på goda grunder ifrågasätta varför det alls är olagligt om man inte gör det i syfte att tjäna pengar på andras arbete. Här brukar antifildelningsförespråkarna argumentera ”att fildela för att spara pengar är också en form av kommersiell fildelning”. Vilket är en absurd jämförelse.

Att tjäna pengar och att spara pengar är inte samma sak, även om många felaktigt använder begreppet ”tjäna” som synonymt. Om ICA har rabatt på vurtbröd så tjänar du inget på att köpa det billigare. För att tjäna pengar är att prestera något och få betalt för det. Om du köper något så gör du av med pengar och att göra av med mindre pengar än du hypotetiskt hade kunnat göra av med är att spara in på utgifterna, inte att tjäna.

Så när du spar pengar genom att kopiera en kompis musik istället för att köpa den själv så har du sparat [in] utgifter. Du har inte tjänat ett öre.

Om du säljer låtarna du kopierat, då har du tjänat pengar på någon annans arbete. Då kan vi börja tala om stöld i verklig mening.

Därtill har vi ju hela grunden som gamla artister och andra som inte förstår att YouTube är lika mycket fildelning i praktiken som The Pirate Bay, och det faktum att fildelning inte påverkar underhållningsbranschen negativt. Varken böcker, musikunderhållning, filmunderhållning eller spelunderhållning minskar, tvärtom ökar det stadigt år efter år. Det har sagts hundra gånger men behöver uppenbarligen nötas in ordentligt. Fildelning minskar inte efterfrågan på underhållning och kultur!

Tvärtom visar forskning och all praktisk erfarenhet att de som sprider sitt material mest också får störst total efterfrågan och kan sälja mer konserter osv. Man kan inte stirra sig blind på exemplarframställning och distribution i en tid när allt som kan digitaliseras kan kopieras oändligt antal gånger, till jordens alla människor med bara ett par knapptryck!

Värdet av den distributionen är större för samhället än att bevara skivbolagen. Det borde Ask ta till sig och sluta subventionera enskilda yrkesgrupper (skivbolag, inte artister i det här sammanhanget). Vad är det för jävla moderat politik?

Sen kan jag ju passa på att nämna att jag personligen (inte Piratpartiet) är emot kulturbidrag o dyl. Sluta lägga skattepengar på verksamhet som inte finansierar sig själv. Om folk inte är beredda att betala för teater, opera o dyl så är efterfrågan lägre än tillgången och då ska inte staten gå in och tvångshandla sådan kultur åt folk när vi uppenbarligen inte vill ha det!

Det finns oändligt med kultur. Mer idag än någonsin i mänsklighetens historia. Hur fan man kan motivera att vissa människor ska priviligeras till att försörja sig på sin hobby för att folk inte köper deras produkt i tillräcklig omfattning är fan absurt. Lägg ner kulturstöden! Det finns inga goda skäl att finansiera kulturframställning när vem som helst kan göra musik på sin dator (som Alexander Bard).

Isobel Hadley-Kamptz: Stoppa ipred nu, Reinfeldt

Expressen: 081122: Gör om Ipred