Domare underkänner fildelningsdom

En federal domare i USA (U.S. District Judge Michael Davis of Duluth, Minnesota) har underkänt en dom mot den mamma som dömdes till $222,000 för att ha fildelat 24 musikspår via ett Peer-to-peer-nätverk ($9,250 per låt!).

Detta var den första jurydomstolsdom som kommit i ett fildelningsmål där någon stått åtalad för olovlig fildelning av upphovsrättsskyddat matrial och denna har alltså nu underkänts. Detta är anmärkningsvärt, eftersom över 30 000 tidigare domar har slutat med att RIAA har hotat med så höga skadeståndskrav att ingen vågat gå till domstol utan istället fått erbjudande att betala en liten del skadeståndskraven (ett par tusen dollar) mot att slippa domstol. På detta sätt har RIAA närmast maffialikt hotat folk till att betala dem pengar i ett desperat försök att skrämma bort fildelning.

Domarens beslut kommer av att han menar att dessa tidigare fall i stort sett aldrig hade klarat sig i en domstol där bevis krävs för att fälla någon. Den enda som vågat ta fildelningsfall till domstol är mamman Jammie Thomas, vilket hon alltså ursprungligen förlorade mot RIAA.

Anledningen till detta är att i den ursprungliga jurydomstolen fick juryn direktionen att det var oväsentligt om någon faktiskt laddat ner något, det räckte med att bevisa att mamman faktiskt haft låtar tillgängliga på Kazaa för att dömas. Denna ståndpunkt omvärderade dock domaren senare då han menade att det underminerade hela rättssäkerheten för den åtalade mamman.

”Jury Instruction No. 15 was erroneous, and that error substantially prejudiced Thomas’ rights. Based on the court’s error in instructing the jury, it grants Thomas a new trial,” the judge ruled (.pdf).

Detta gillade inte RIAA, eftersom de vet att det är nära omöjligt att bevisa att någon specifikt laddat en viss låt.

”Requiring proof of actual transfers would cripple efforts to enforce copyright owners’ rights online – and would solely benefit those who seek to freeload off plaintiff’s investment,” RIAA attorney Timothy Reynolds said in a court filing (.pdf).

RIAA står också åtalade för att ha använt olagliga metoder för att tillskansa sig bevis mot fildelare, detta då de inte är licensierade för förundersökningsarbete (investigators).

Domaren har också begärt att kongressen ska omdefiniera termen peer-to-peer, samt förbjuda de utpressningsmetoder som RIAA använt för att pressa folk att inte gå till domstol.

Källa: Wired, ChannelWeb