Dödar drogen eller förbudet?

Det kommer ständigt nya preparat, ämnade för att kringå narkotikalagstiftningen och ge substitut för kända, kriminaliserade droger. Eftersom man genom lagen inte dämpar efterfrågan, utan bara saboterar livet för de fåtal som åker fast för innehav, så efterfrågar människor droger som ger samma effekt, men som ännu inte hunnit bli förbjudna.

Problemet med alla droger, är att dom alltid måste testas grundligt innan man vet att dom går att använda, vilka bieffekter de har osv. Det gäller såväl för medicinskt bruk som för rekreationellt bruk, att man vill känna till potentiella bieffekter av preparatet man stoppar i kroppen.

Så, vad lagstiftningen gör, är att det kommer nya preparat, som snabbt sprider sig, eftersom man lurat ungdomar att tro att bara kriminaliserade droger är farliga. Legala droger som alkohol och tobak får man ju använda medan alla förbjudna droger föreställs som livsfarliga, beroendeframkallande till max och i princip dödsfarliga varenda en av dem.

Denna brist på nyanser och totalt verklighetsfrämmande syn på droger i allmänhet, gör att ungdomar ständigt känner sig lurade. Lurade för att kriminaliserade droger som marijuana inte alls är farliga i närheten av legala droger som alkohol och nikotin (tobak). Och för att man inte automatiskt blir beroende av många av dem.

Det finns absolut droger ingen borde ta i med tång, som heroin t.ex. Men så är det inte något som används för rekreationellt bruk heller, likt majja och andra lättare droger. En åtskillnad som inte görs i konservativa Sverige.

I den här artikeln ser vi hur en ung tjej provat en laglig drog, mefedron och fått andningsstillestånd. Om det beror på drogen, blandningen med cannabis (svensk media förstår inte skillnaden på cannabis och hasch så jag utgår från att det är vanlig cannabis, eftersom det är vanligast) eller något annat framgår inte. Media i Sverige brukar ju inte heller ha för vana att vara sakliga när det kommer till droger, vilket rubriken gör tydligt bortom alla tvivel ”Flicka nära dö av ny nätdrog”.

Som om Internet gjorde drogen extra farlig, på något magiskt sett. Varför inte slänga in lite ‘videovåld’, ‘våldtäkt’ och andra typiska kvällspress-rubriksord, när man ändå håller på? Fånerier.

Kärnan i problemet är att förbudet inte hjälper till på något sätt. Precis som med sexköpslagen så har man en föreställning om att förbud tar bort efterfrågan, vilket det inte gör. Tvärtom ökar efterfrågan hos de säljare som finns och priserna ökar. Nu är det dock så att man är så usel på att göra nåt åt drogerna, att i praktiken har tillgängligheten ökat, år efter år, och därför sjunker också priserna.

Så, man lyckas som vanligt med morallagstiftning inte åstadkomma något av det man eftersträvar, men ändå behåller man lagen, eftersom man skrämt upp sig själv bortom alla rimliga gränser, om vilket totalt kaos och anarki som skulle uppstå om man hade vettet att prova en alternativ metod för att rå på de negativa sidorna av drogbruk.

 • linnea

  den 18 åriga flickan i artiklen är min kusin, och hon dog idag på sjukhuset. hjärndöd.

  någonting måste göras, och detta måste fan uppmärksammas mera. förbud kanske inte kommer få folk att sluta sälja o köpa droger men om mefedron hade varit olagligt hade min kusin kanske fortfarande varit i livet.

 • Jag beklagar sorgen.

  Det löser inget med förbud. Den här drogen uppstod, för att man förbjöd de drogerna som kom innan. Hade man inte förbjudit dem hade inte drogen hon stoppade i sig funnits överhuvudtaget. Precis så är det med en hel drös av droger som finns, pg av att man förbjöd de mindre farligare drogerna som folk använde innan. Det betyder bara att det kommer ännu en ny drog sen, som sannolikt är minst lika farlig och som inte har hunnit kriminaliserats och som ungdomar som vill använda droger då använder, eftersom dom kanske tror att drogen är mindre farlig när den inte är förbjuden.

  Lösningen är:
  1) var ärlig med drogers effekter. Lumpa inte ihop alla kriminella droger som ”knark” och tro att folk inte är smartare än att se igenom den propagandan.
  2) avkriminalisera alla lätta droger. Då kommer folk använda dem och inte de farligaste, och därtill frigör man enormt mycket resurser för att faktiskt bekämpa de farligaste drogerna, istället för att straffa folk för att dom använder droger mindre farliga än alkohol.

 • daniel

  linnea, det är hemskt att din kusin dog och jag beklagar verkligen det. men som alla vid det här laget borde veta är att det finns en stor marknad för att sälja ”lagliga droger” över nätet och att det därför utvecklas nya ämnen hela tiden. så om mefedron hade varit olagligt hade din kusin kunnat köpa något annat nytt ämne som är än mer oprövat och potentiellt livsfarligt. det finns ett stort tryck på lagstiftningen att kunna hindra detta, så sent som i fredags rapporterade radio om ett lagförslag som innebär att polis får rätt att beslagtaga misstänkta preparat, vilket tyvärr inte är rätt väg att gå. hur man än författar den lagen skulle polisen kunna plocka vad som helst av dig som gåt att stoppa i munnen om de så ville.

  vi kan heller inte lagstifta ett säkrare samhälle, individen har fortfarande ett ansvar inför sig själv och sina medmänniskor, att informera och ta hand om de som behöver hjälp. din kusin hade behövt människor runt om henne som tog ansvar när hon själv inte kunde det.

 • Erik

  Hur många flickor är inte ”nära att dö” av alkohol varje helg?

  Detta är ett enstaka fall, dessutom överdoserade hon nog brutalt.

 • Anonym

  Håller med Hanna, förbud kommer endast leda till värre och värre substanser och mer dödsfall.

  Dock tror jag att väldigt många skulle nöja sig med att dem avkriminaliserade BRUKET av droger, dvs att det är tillåtet att vara påverkad av diverse droger och ha dem i kroppen utan att behöva oroa sig för att åka dit på ringa narkotikabrott på onsdagen när man rökte cannabis på fredagen.

  Dem flesta länder har redan avkriminaliserat bruket för länge sedan, och dem verkar inte ha några större problem med ”nätdroger”

  Sveriges narkotikapolitik är värdelös och våran nolltolerans har endast skapat oss till ett land i topp av dödlighet bland missbrukare.

 • John Smith

  Enligt DN har hon inte dött (se http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=863756), som tur är. Jag hoppas innerligt att hon klarar sig.

 • Anonym

  John Smith:

  Hon dog på eftermiddagen.

  Jag kände henne, och jag kan fortfarande inte förstå att det här har hänt.
  På något sätt måste det här verkligen stoppas.

 • Mike

  Så går det när man förbjuder allt.

  skyll er själva muppar.

  Har själv massa vänner som dött av tunga droger pga förbudet.

  Fuck Nils Beijerot och våran fashistiska sadist regering och Fuck alla indoktrinerade individer som spär på denna idioti.

 • Mike

  Det man förbjuder brukas desstå mera,, det har regeringar känt till i evigheter..

  Anklaga inte nätdroger , langare osv osv..

  Anklaga denhär korrupta regeringen som gör pengar på den svarta handeln och depopulerar sin befolkning.

  Jag skulle krävt ministerns avgång om det var min släkting…

  Nej jag hade fanimig satt en kula i skalln på typen.

  Otroligt vad korkade och handlingsförlammade , indoktrinerade jordens befolkning har blivigt.

  Helt Fu–ing otroligt.

  saknar ord.

 • achtungbitte

  jag tror inte att förbud dödar, inte i den här kontexten iaf.
  det är inte särskilt svårt att få tag på droger idag, lagliga som olagliga. och jag tvivlar på att särskilt många köper halvt okända droger för nätet bara för att de inte får tag på olagliga.

  sen tror jag inte att legalisering eller minskad regelring är positivt för att minska bruk och missbruk, efter borttagandet av motboken i sverige så ökade ju alkoholförgiftningarna och konsumtionen rejält(eller normaliserades).
  därmed inte sagt att ett totalförbud skulle vara särskilt bra, det skulle förmodligen bara leda till att någon slags organiserad brottslighet skulle ta över tillverkningen, och ha betydligt mindre skrupler angående den.

 • Eric

  ”därmed inte sagt att ett totalförbud skulle vara särskilt bra, det skulle förmodligen bara leda till att någon slags organiserad brottslighet skulle ta över tillverkningen, och ha betydligt mindre skrupler angående den.”

  Så, du vill med andra ord ha det som vi har det idag?

  Det här är en skitvärld, helt allvarligt.

 • qwe

  achtungbitte: tvivla du, men jag vet att det finns många som gör det, testa häng i lite drogforum som märker du.

  uttala dig inte om saker du inte vet något om.

  tack vare regeringen så har vi en drös med droger som är väldigt lönsamma att sälja för kriminella gäng.

 • Knarka Rätt

  Ytterst intressant blogg. Har själv skrivit om fallet med artonåringen som dog av mefedron, fast jag måste säga att du lyckades bättre.
  Vi har tagit upp liknande saker och det är intressant att se att flera faktiskt delar den här åsikten öppet och inte smusslar med det.

  Jag anser helt klart att det är förbudet som dödar. Hade drogerna varit tillåtna från början så hade mefedron, precis som du säger, förmodligen inte ens existerat. Nu existerar det, och jag anser att man bör informera om dom verkliga riskerna och hur dessa kringgås, för att minska eventuella skador. En riskreducerande approach. :)

  Jag läser sällan bloggar, men din var intressant. För första gången favoriserar jag en blogg – din.

  Keep up the good work!

  Knarka Rätts senaste bloggpost..Folk dör i onödan

 • achtungbitte

  eric: det sa jag inte, vad jag sa var att regleringar inte nödväntigtvis ökar de drogrelaterade dödsfallen.
  jag tror t.ex att fler skulle dö om vi tog bort regleringen av cigaretter.

  å andra sidan tror jag färre skulle dö om vi under kontrollerade former delade ut heroin till heroinmissbrukare.

  qwe: så eftersom jag inte håller med dig så innebär det att jag varken tar droger eller hänger i drogforum själv?
  nu är det där omöjligt att faktiskt bemöta utan att det hela urartar till en kukmätartävling, men jag kan åtminstone med säkerhet säga att du har fel.

 • qwe

  achtungbitte;

  ”det är inte särskilt svårt att få tag på droger idag, lagliga som olagliga. och jag tvivlar på att särskilt många köper halvt okända droger för nätet bara för att de inte får tag på olagliga.”

  jag har kompisar, både riktiga och internetkompisar som har beställt halvt okända droger över nätet, jag har läst i forum om folk som gjort det.

  det är inget nytt fenomen, det har skett under flera år, men under dom 3 senaste åren har det blivit allt mer vanligt, jag kan tillochmed erkänna att jag själv gjort det.

  orsaken till att många gör det är för att dom saknar kontakter, dom har lust att testa någon annan berusning än den tråkiga alkoholen, och har man inga vänner som tar droger så är internet den lättaste vägen att få tag i det.

  ”qwe: så eftersom jag inte håller med dig så innebär det att jag varken tar droger eller hänger i drogforum själv?”

  jag tvivlar på att du gör det, isåfall hade du vetat hur vanligt det är med nätdroger idag.

  här har du en länk till flashback drogforum, en tråd med 865 svar, som handlar om mephedrone.

  https://www.flashback.info/showthread.php?t=751773

  så säg mig, på vilket sätt har jag fel?