Dagens irritationsmoment.

Det finns inget ord som heter ”överreklamerat”. Det heter överskattat. Reklamera är något man gör när man lämnar tillbaka en vara som inte höll vad den utlovades göra. Man kan inte ”överreklamera”. Jag har hört det skrivas och sägas minst två gånger senaste veckan, senast i Svt 1:s morgontv.

Jag skriver inte felfritt och kan säkert missbruka språket på alla möjliga sätt, men att använda ”svåra” ord som inte finns, eller betyder något helt annat i helt fel sammanhang, det tyder bara på att man är korkad, inte att man är belevad och välutbildad, eller intellektuell, vilket antagligen är den outtalade anledningen till att man alls försöker sig på att använda ”svåra” ord.

Så, nu när det var sagt får jag lov att återkomma lite senare med något mer innehållsrikt. Jag har spenderat morgonen med att skriva novell.

Edit: Happ, det fanns. My bad. Jäkla skitspråk. :P

 • Larson

  Woot! Äntligen kommer du in i google reader igen. Har saknat dig där.

 • Tjena!
  Typiskt att jag som läser ditt och alltid uppskattar det kommer här och ordmärker när du använder ordet ”spenderar”, men jag tycker med anledning av ämnet (håller med!), att du kanske skulle byta ut det mot ”tillbringar”.

  Patriks senaste bloggpost..I morgon…

 • …och jo, jag vet att din användningen av ”spendera” är korrekt, men jag tycker ”tillbringa” är bättre ;-)

  Patriks senaste bloggpost..I morgon…

 • Daniel Wijk

  Nja, det har även andra betydelser än just återlämning utav en defekt vara. Det är ju (naturligtvis) nära besläktat med ”reklam” och har även en del utav den betydelsen. jag skulle tro att det ändå -är- korrekt att säga så fastän det verkar väldigt konstigt.

  Enligt denna sidan: http://www.woxikon.se/svenska/reklamera.php
  så har reklamera två synonymer:
  • göra reklam – annonsera, propagera för, slå på trumman för, slå upp stort, puffa för
  • återfordra – efterlysa ngt bortkommet, efterlysa, klaga på, anföra klagomål, begära rättelse

  Inom den första betydelsen så tror jag nog att det finns plats för det ihopsatta ordet ”överreklamerat” hur konstigt det än må låta :-P

  Så, det var månadens ordnazistning ^^

 • Bo

  Reklamera har två betydelser enligt SAOB-online
  Sök tex på reklamera här
  http://g3.spraakdata.gu.se/saob/index.html

  Enligt språkrådet bör överreklamerad, överskattad användas istället för hajpad, hypad.
  http://www.sprakradet.se/GetDoc?meta_id=1952

  Nu slipper du kanske ett irritationsmoment? :)

 • Anaïs

  Något som alltid får mig att le är när människor använder ordet ”beryktad” när de menar ”ryktbar”. En modemänniska på tv som stolt säger sig ha gått på den ”beryktade” tillskärarskolan i Paris… – Haha!! Jag har hört det flera gånger: man verkar inte fatta vad ordet betyder.

 • Em

  Ett annat sätt att visa sig korkad skulle ju kunna vara att göra ner ett ord som faktiskt finns utan att ens kika i ordlistan först… ;p

 • Daniel N

  Kommer ordet inte helt enkelt av att något är överdrivet i reklamen (som kanske är muntlig) och därmed är överreklamerad? Folk pratar vitt och brett om hur bra något är (gör reklam) fastän det nog inte alltid uppfyller allas förväntningar = överreklamerat. Kanske?

 • I det här fallet får jag nog ställa mig på motsatta sida och säga att ordet finns. Att reklamera är inte bara att lämna tillbaka en vara utan har även fler betydelser. Man kan reklamera upp något, dvs göra för mycket reklam.

  ”REKLAMERA UPP ¹⁰10 ⁴. gm stark (o. ofta ovederhäftig) reklam öka försäljningen av (en vara o. d.) l. göra (en vara o. d.) allmäntkänd. Böcker .. reklameras upp eller förbigås med tystnad. AHLGREN KritUppdr. 28 (1946). jfr uppreklamera.”

  sphrs senaste bloggpost..<@rndusr> "Hej, Peter heter jag och …

 • Dock är det en sammanslagning och ordet finns tex inte i SAOB.

  sphrs senaste bloggpost..<@rndusr> "Hej, Peter heter jag och …

 • sphr: Det var en betydelse av ordet reklamera som inte slagit mig, jag trodde ärligt talat inte ordet reklamera fanns så. Säger man då inte ”göra reklam för”? Det låter som ett helt felböjt verb i mina öron. Vad mer kan man sätta ändelsen ”mera” på för att vrida till det på samma sätt? ;P

 • Jäkla skitspråk. *muttrar*

 • bara som komplettering och för att strö salt i våra sår så finns alltså ordet överreklamerad både i saol och i nordstedts där det förklaras som ” framställd som bättre än dendet är”

  men i sak har du rätt i att folk som använder fel lite mer komplicerade ord utan att känna dess egentliga betydelse gör bort sej lite även om exemplet rekursiverade

  Patriks senaste bloggpost..Preacher Man