51 000 i böter, snart kommer lagen till Sverige

Iaf om vissa politiker får bestämma. I Åland ser vi nu exempel på hur det kommer bli i Sverige om IPRED-lagen går igenom.

Betala 4 900 euro, drygt 51 000 svenska kronor, annars går vi till domstol.

Det var budskapet från upphovsrättsorganisationen till den drygt 50-årige ålänningen.

Jag är glad att Aftonbladet tar upp det här och visar hur det är. Förnekandena av den uppenbara sanningen ter sig allt mer befängda, när alla snart känner till hur lagen i praktiken ter sig, väl stiftad. Att man sedan har mage att påstå att lagen hjälper mot fildelning gör det hela ännu mer absurt, när vi vet att fildelningen i Finland inte har minskat.

Med Ipred-lagen skulle samma sak kunna hända i Sverige.

– Det är mycket möjligt att det blir så, säger Martin Valfridsson, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask.

Precis vad vi sagt hela tiden och nu erkänner man det dessutom helt öppet. Legaliserad, privat utpressningsverksamhet. Att något sådant får förekomma i en demokrati är totalt vansinne. Det är rättsosäkert så det saknar motstycke och att man ens kan tänka tanken att implementera ett EU-direktiv som IPRED med mer än av som krävs på detta sätt, demonstrerar tydligt att det inte är EU som ligger bakom, utan en repressiv lagstiftaranda som Moderaternas partiledning med sittande justitieminister Beatrice Ask (m) verkar stödja helhjärtat.

Det är skrämmande att man har mage att med sådan arrogans klänga sig fast vid en sådan lag, i bakvattnet av FRA-lagens protester. Den här lagen får inte implementeras på det sätt som skivbolagen likt ett mantra envist plädderar för den, som en fråga om fildelningens vara eller icke vara. Fildelningen ÄR och kommer alltid att vara. Liksom lagen inte gjort skillnad på sikt i andra länder kommer den inte göra det i Sverige.

Istället legaliserar man privat utpressningsverksamhet, som för den enskilde blir ett fruktansvärt slag mot den privata ekonomin. Skulle du kunna punga ut med 51 000 med en halv månads varsel om det visar sig att du, eller någon annan på din IP har fildelat tusentals låtar och filmer? Även om du inte har gjort det så måste du bevisa det i domstol och du vet att ”bevisning” finns, eftersom en domstol redan lämnat ut dina adressuppgifter.

Har du råd att hyra en advokat? Har du råd betala skivbolagens kostnader om du förlorar, vilket sannolikt betyder en nolla till på den där summan? Annars är det bara hosta upp, skyldig eller ej. Därför undermineras rättssäkerheten av denna lag. Den måste stoppas. NEJ TILL IPRED!

Källa: Aftonbladet

 • Ingen gammal människa kommer våga skaffa internet efter att ha läst artiklar om ipred och annat. Trycker man på ”fel” länk på det stora World Wide Webster så laddar man ner bögporr och får en aftonblaska reporter utanför dörren :)

 • In the UK ”Gowers review of Intellectual Property”, on page 102 there is a nice graph showing the effect of trying to sue file sharers in the US. In the month after they started there is a 50% surge in file sharing, most likely because of press coverage. After two years the number of people file sharing had more than doubled. Please note that these numbers are based on statistics from Big Champagne, which does not include BitTorrent sharing (which explains why the curve is almost flat after the summer 2005).

  http://www.hm-treasury.gov.uk/d/pbr06_gowers_report_755.pdf

  Ole Husgaards senaste bloggpost..Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

 • Pingback: Leo Erlandsson » Avskaffas rättssäkerheten i Sverige på torsdag?()

 • LostRobot

  Angående rättegångskostnader och advokat så har jag för mig att sådant täcks av en försäkring med rättsskydd om man har en sådan. Kan vara en idé att skaffa sig en sådan om man tänker fildela efter att den här Bradburyanska lagen går igenom. På så vis får man i alla fall råd att försvara sig.

 • Morgan Ohlson

  En demokratiskt instiftad lag är förstås demokratisk… så vida den inte i något avseende kränker t.ex konstitution /grundlagar /brottbalk eller grundläggande demokratiska principer.

  I en liten ”halvkomisk” omröstning på Debatthuset ställdes frågan om man i demokratisk ordning har rätt att rösta om att frånta en annan frisk medborgare (undersåte, Sverige) sin rösträtt. Ironiskt nog ansåg flera personer i kollektivistisk-diktatorisk mening att man visst kunde göra så.

  Men… vilken instans ska granska ”fildelnings-privat-polisen”? Vem betalar experthjälp i de fall där filer nedlattadts men inte ens sysn spår av på den lokala hårddisken (=utomstående hackare)…ja, vem står för rättstryggheten NÄR STATEN UPPENBARLIGEN ENBART AVSER JÄVLAS MED FOLK I DENNA ALLT MER STIGANDE SPIRAL?

  Läs mer om Sveriges sanna natur, t.ex här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  Tilla Alla: Läs på om orden ”demokrati” och om ”fascism” innan det ena av sedda ord ätit det andra fullständigt.

  NÄSTA VAL MÅSTE HANDLA OM DEMOKRATIN. DEN ÄR VERKLIGEN ALLVARLIGT HOTAD!

  Morgan Ohlson: Laglydig, frisk, ej missbruk och 19 års utbildning.
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

  Tidigare olagligt: # fråntagits 1 barn # fråntagits 2 olika jobb # 2 fall av anstiftad misshandel # trolöshet av fackförening # förhindrats från arbete >10 år # utsatts flera sekretessbrott # kriminell utpressning av Arbetsförmedling # terroriserats med pulsgenratorer ~1 år. # Hotats anta falsk Asperger-diagnos # Skriftligt förtalats av Karlstads kommun. Tot cirka 300 lagbrott och 2000+ terrortillfällen.
  .
  .

 • Sandra

  Jag är så glad att detta händer på ett sätt. Det är ju allldeles underbart att strö salt i såren på alla luftskallar som röstade på alliansen. Fast det är klart det drabbar oss andra också – men det känns inte lika hemskt när det är en moderatkärring som är justicieminister. Man kan ju lixom inte räkna med att hon ska kunna fatta smarta beslut heller. Det är ungefär som att tro att en apa kan flyga flygplan.

 • Pingback: MMN-o » Blog Archive » Jag anar patentdebatt()