51 000 i böter, snart kommer lagen till Sverige

Iaf om vissa politiker får bestämma. I Åland ser vi nu exempel på hur det kommer bli i Sverige om IPRED-lagen går igenom.

Betala 4 900 euro, drygt 51 000 svenska kronor, annars går vi till domstol.

Det var budskapet från upphovsrättsorganisationen till den drygt 50-årige ålänningen.

Jag är glad att Aftonbladet tar upp det här och visar hur det är. Förnekandena av den uppenbara sanningen ter sig allt mer befängda, när alla snart känner till hur lagen i praktiken ter sig, väl stiftad. Att man sedan har mage att påstå att lagen hjälper mot fildelning gör det hela ännu mer absurt, när vi vet att fildelningen i Finland inte har minskat.

Med Ipred-lagen skulle samma sak kunna hända i Sverige.

– Det är mycket möjligt att det blir så, säger Martin Valfridsson, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask.

Precis vad vi sagt hela tiden och nu erkänner man det dessutom helt öppet. Legaliserad, privat utpressningsverksamhet. Att något sådant får förekomma i en demokrati är totalt vansinne. Det är rättsosäkert så det saknar motstycke och att man ens kan tänka tanken att implementera ett EU-direktiv som IPRED med mer än av som krävs på detta sätt, demonstrerar tydligt att det inte är EU som ligger bakom, utan en repressiv lagstiftaranda som Moderaternas partiledning med sittande justitieminister Beatrice Ask (m) verkar stödja helhjärtat.

Det är skrämmande att man har mage att med sådan arrogans klänga sig fast vid en sådan lag, i bakvattnet av FRA-lagens protester. Den här lagen får inte implementeras på det sätt som skivbolagen likt ett mantra envist plädderar för den, som en fråga om fildelningens vara eller icke vara. Fildelningen ÄR och kommer alltid att vara. Liksom lagen inte gjort skillnad på sikt i andra länder kommer den inte göra det i Sverige.

Istället legaliserar man privat utpressningsverksamhet, som för den enskilde blir ett fruktansvärt slag mot den privata ekonomin. Skulle du kunna punga ut med 51 000 med en halv månads varsel om det visar sig att du, eller någon annan på din IP har fildelat tusentals låtar och filmer? Även om du inte har gjort det så måste du bevisa det i domstol och du vet att ”bevisning” finns, eftersom en domstol redan lämnat ut dina adressuppgifter.

Har du råd att hyra en advokat? Har du råd betala skivbolagens kostnader om du förlorar, vilket sannolikt betyder en nolla till på den där summan? Annars är det bara hosta upp, skyldig eller ej. Därför undermineras rättssäkerheten av denna lag. Den måste stoppas. NEJ TILL IPRED!

Källa: Aftonbladet